Станислава Стоянова: Стремя се да включа проблемите на региона в дневния ред на Народното събрание

Фалшивите новини са едно ново изпитание за обществото, коментира народният представител

„Старая се в досегашната си работа да включа в дневния ред на Народното събрание проблемите на региона, правя всичко възможно да организирам регулярни срещи на граждани от областта в сградата на парламента и работя за създаването на трайни ангажименти към проблемите на региона“, каза за Velikotarnovoutre народният представител от ГЕРБ Станислава Стоянова. Един от най-младите народни представители бе потърсена по повод първата година от мандата на 44-то Народно събрание, членовете на което положиха клетва в края на април 2017 г.

„Опитвам се да организирам и участвам в мероприятия, които да поддържат трайна връзка между гражданите, местната власт и националните институции, за да улеснявам комуникацията помежду им и да търсим решения на проблемите в широк формат и с повече пряко ангажирани участници“, допълни Станислава Стоянова, която е член на парламентарните комисии по образованието и науката и по земеделието, храните и горите.

„Гражданите не търпят половинчат подход, затова винаги се стремя в пълнота да се ангажирам с всеки казус“, коментира Стоянова, която през последната година организира десетки приемни за граждани, както в общински центрове, така и в малки населени места от областта. В това число са и всички села в най-малката община Сухиндол.

На въпрос на Velikotarnovoutre какво конкретно е постигнато за региона, вследствие нейните усилия, народният представител Станислава Стоянова обясни:

„Конкретен пример е казусът с училището в село Карайсен. Той бе един от първите, с които бях потърсена след сформирането на 44-то Народно събрание. Тогава, по време на приемна за граждани, която проведох в гр. Павликени, се срещнах с представители на училище „Хаджи Димитър и Стефан Караджа” с молба да им съдействам за неговото запазване. Представиха ми и подписка от родители и общественост в защита на училището, което местната власт бе решила да закрие. В крайна сметка с общите усилия на нас депутатите от ГЕРБ от Великотърновска област, на Комисията по образование и наука към НС, на министъра на образованието и науката – г-н Красимир Вълчев и лично на председателя на ПГ на ГЕРБ, Цветан Цветанов, успяхме да направим така, че училището днес да функционира.

На същата приемна бе поставен въпрос и за лошото състояние на пътя Павликени – Карайсен, който свързва общините Павликени и Свищов. Няколко месеца по-късно започна цялостна рехабилитация на пътя, като още преди началото на зимата няколко участъка от шосето бяха преасфалтирани. Сред тях беше и най-критичният участък - 1,4 км във входа на селото, където пътят наподобяваше лунен пейзаж, и другият участък е около 5 км от входа на гр. Павликени. За следващите месеци остана да се преасфалтира останалата част от пътя.

Бих посочила и успешната промяна на статута на затвореното училище ОУ „Асен Златаров“ в с. Царевец. Сега там ще се случи нещо много хубаво - вече е налице спечелен международен проект и то ще бъде успешно трансформирано в Център за култура и образование и активен културен обмен. В контекста на този проект съм ангажирана и с активно съдействие за обновяването на инфраструктурата на региона“.

Народният представител Стоянова обясни още, че това са част от по-забележимите разрешени казуси, но има и множество такива, на които умишлено не е  дадена гласност, защото не са толкова мащабни, или касаят личните съдби на хора. Станислава Стоянова заяви обаче, че за нея няма „малки“ и „големи“ проблеми. „Щом човекът е стигнал до там да потърси съдействие от народния си представител, то явно проблемът е наистина важен за него“, заяви Стоянова.

Тя оцени високо срещите си със Сдружението на кметове и кметски наместници от община Велико Търново и това в Павликени, както и с областната администрация. Изключително ползотворни за нея са и срещите с всички кметове на кметства от община Свищов, които е успяла да проведе. „Тези срещи са съществени, с оглед на целта ни да постигаме качествени решения на местните проблеми“, заяви Станислава Стоянова.

Фалшивите новини са едно ново изпитание, пред което е изправено обществото, коментира още Станислава Стоянова, която неотдавна лично бе потърпевша от тиражирани по нейн адрес лъжи, оформени като „новина“.

„Фалшивите новини се превърнаха в основна заплаха не просто за политическия климат, а за отношенията в цялото общество. Невероятно е и трудно да си обясним как обикновени лъжи, разпространявани от нелегитимни „информационни“ източници се превръщат в публична позиция.. Така стигнахме и до термина „пост-истина“, който се превърна в метафора на това цунами от информационни заблуди“, заяви младият народен представител.

По думите на Стоянова, важна политическа задача е създаването на дългосрочна стратегия и прилагането на множество, както утвърдени, така и иновативни практики за унищожаване и разобличаване на фалшиви новини. „Към момента ние винаги се стремим да опровергаваме лъжите с факти, но всеки знае, че градивните и достоверни послания никога не звучат толкова „апетитно“, колкото измислиците“, сподели Станислава Стоянова.

Тя припомни, че действащият български еврокомисар е ангажиран с дигиталната политика на ЕС и в курса на тази позиция, страната ни подкрепя цялостната европейска политика за противопоставяне на фалшивите новини, която доведе до създаването на специално и вече функциониращо звено в рамките на ЕС.

По повод приоритета, който управлението на ГЕРБ постави върху образованието, Станислава Стоянова отчете, че усилията на правителство и парламент в този сектор вече са дали резултати: „Над 22 000 отпаднали от училище деца бяха върнати обратно в класните стаи, повече от 13 милиона се инвестират в ремонт на образователни заведения само в нашата област, следваме целта си да има ремонтирани или напълно нови физкултурни салони във всяко училище, налице е първото 15-процентно увеличение на учителските заплати. Грижим се и за преподавателите на младите хора във висшето образование - приехме множество изменения, като нови по-справедливи правила за академичен растеж, както и ефективни мерки за борба с плагиатството", обясни народният представител от ГЕРБ. „Искаме да повишим доверието в българското образование, както и курентноспособността на българските млади хора на трудовия пазар. От това, в крайна сметка, полза ще имаме всички като общество, дори и тези, които критикуват работата на правителството и на ГЕРБ“, коментира гл.ас.д-р Станислава Стоянова, която е и част от преподавателския екип на Стопанската академия в Свищов. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов