Силен старт на туристическия сезон в Никополис ад Иструм

Мисия

03-05-2018, 15:44

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Силен старт на туристическия сезон в Никополис ад Иструм. Посетителите в края на м. април тази година са двойно повече, спрямо същия период на предходната 2017-та. Увеличен е двойно и броят на чуждестранните туристи, като кръгът държави, откъдето идва посетителски поток вече е разширен и извън рамките на ЕС. Това информира кметът на село Никюп Йорданка Атанасова.

Според много посетители Никополис ад Иструм е различно от другите културно-исторически обекти място. Какво го прави такова, обяснява кметът на село Никюп Йорданка Атанасова: „Безспорен факт е, че градът е опазен от бутафория и съвременно строителство. Това се дължи на добрите му стопани от Регионален исторически музей Велико Търново. Факт са и усилията, които полагат местните власти за популяризиране на това световно културно наследство. Инфраструктурата обаче е сериозна пречка, за да развие този град своя потенциал“, казва Атанасова.

Тя припомня и още нещо, което прави древният град Никополис ад Иструм уникален: „Когато говоря за римския град е важно да спомена една дума „термоперипатос” – това означава сграда с отопление, и тази дума се среща само в Никополис ад Иструм . Тя е част от съкровищницата на старогръцкия език. Не мога да не спомена и Вулфила /311 до 383) – първият епископ на вестготите, създател на готската азбука и превел Библията от гръцки на готски език. Под Библията на Вулфила се разбира превод от гръцки на готски език, направен от него. За този превод, той създава готската писменост, като до този момент готите са си служели с рунически знаци. Преводът е създаден в Никополис ад Иструм .

Тази библия е един от малкото източници на готски език и представлява най-старият писмен документ на германски език. Най-старият запазен екземпляр на тази библия е Сребърният кодекс (Codex Argenteus) от VI век. Той е съдържал 336 страници, от които са запазени 188. Известен е с това име поради сребърното мастило, с което е написан върху фин пурпурен пергамент и поради сребърния обков на кориците. Всъщност това е препис на Библията на Вулфила, направен в началото на VI век в двора на готския император Теодорих Велики в Равена, Италия. Днес Библията се съхранява в Швеция, в Университетската библиотека в Упсала. Богато е епиграфско наследство в римския град!“, вдъхновява се един от най-дейните кметове на малки населени места в областта Йорданка Атанасова.

Тя обяснява, че с поредицата инициативи и исторически фестивали, организирани в Никополис ад Иструм се цели популяризиране на културно-историческото наследство, подобряване на инфраструктурата за достъп към археологическите обекти,  промяна на отношението към тях и не на последно място – принос към развитието на културния туризъм в региона.

Никополис ад Иструм е обект, обявен като „Народна старина“ в Държавен вестник, брой 69/1927г.  Отново чрез Държавен вестник, бр.68/1968г е определен като Архитектурно-строителен паметник от Античността и Средновековието с категория: „Национално значение“. Територията на античния град Никополис ад Иструм и прилежащите му терени, с решение на КИК, ДВ бр.24/1969г са обявени за археологически резерват. Некрополните могили – източно и западно от стария град, са също част от резервата. На 01.10.1984г. Никополис ад Иструм е включен в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти, припомня кметът Йорданка Атанасова.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)