Павликени влезе в програмата на европредседателството

Животът

03-05-2018, 18:08

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Павликени се включи в програмата с официални събития, които съпътстват българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В античния и вечен град беше организиран концерт под надслов „Европа на гражданите – празник на гражданите“. В него участие взеха Стенли и новата му група, както и местните рокаджии от „Багабонти“.

Концертът е финансиран по грантовата схема на НСОРБ „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на българското председателство на Съвета на ЕС 2018“. По нея бяха одобрени 93 общини, които организират подобни събития. Подкрепа за концерта оказа и фирма „Кидат Груп“ ЕООД.

Целта на проекта на Община Павликени е да повиши информираността на жителите за Европейския съюз и ролята и перспективите на България във връзка с настоящото председателство на Съвет на ЕС.

По време на концерта в парк „Кирил Ракаров“ публиката беше запозната с постиженията на 10-годишното членство на България в ЕС, както и какво предстои пред Съюза. „Председателството ще се съсредоточи върху четири основни области: бъдещето на Европа и младите хора, Западните Балкани, сигурността и стабилността и цифровата икономика. Приоритетите на българското председателство са подчинени на неговия девиз: „Съединението прави силата“, който е и девизът върху герба на Република България“, разясни водещият на концерта Николай Априлов.

Своите приветствия към присъстващите поднесе и кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов. „Днес ще говорим за емоцията, която ни свърза с другите европейски народи. За нас, българите, присъединяването към Европйския съюз преди 11 години беше една сбъдната мечта. Почувствахме се равни на тях и способни да достигнем тяхното развитие. За нас в Павликени европейският съюз има и материално измерение. Чрез фондовете на ЕС за сближаване на регионите и чрез политиката за развитие на селските райони, ние можем да инвестираме значителни средства в подобряването на нашите населени места“, каза градоначалникът.

 

 

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)