Областният информационен център започва кампания „Европа в моя регион”

Мисия

04-05-2018, 08:10

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Стартира кампанията „Европа в моя регион 2018”  в общо 27 държави в Евросъюза, организирана от Генерална дирекция „Регионална и урбанистична политика“ на Европейската комисия. В старата столица кампанията ще се осъществи от екипа на Областен информационен център – Велико Търново.

Безплатен концерт с участието на оркестъра и хора на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ е част от празничната програма на 9 май – Деня на Европа. Той е с начало 19 часа. Програмата включва произведения на утвърдени европейски композитори – Имре Калман, Йохан Щраус, Франц Лехар, Жак Офенбах и др. Диригент – Игор Богданов, хормайстор – Яница Брънзелова, водещ – Силвия Шекилова. Солисти са Лидия Лазарова, Доротея Доротеева, Полина Петкова, Пламен Долапчиев, Георги Гърланов,  Иво Йорданов – гост, Михаил Михайлов – гост.

Исторически форум-фестивал „Европа и Царевград Търнов“ ще се проведе на 19 май във Велико Търново. Чрез него ще се популяризират обекти на културно-историческото наследство в старата столица, обновени с европейски средства. С фестивала ще се отбележи Европейската година на културното наследство. Програмата му включва представяне на ежедневния бит, занаяти, изкуства и войнски умения от Средновековна България в периода XII-XIV век – времето на династията на Асеневци. Негови организатори са Областният информационен център и клуб „Традиция”.

Целта на кампанията „Европа в моя регион 2018” е да се представят успешни проекти, финансирани от еврофондовете във Великотърновска област, да се популяризират дейността и услугите на Мрежата от ОИЦ. Акцент в кампанията „Европа в моя регион 2018 ” са още отбелязване на 11 години България в ЕС и на Европейската година на културното наследство. Кампанията е насочена към широката общественост, медиите, представители на общинските администрации, бизнес, младежи и др, сподели днес пред журналисти екипът на Областния информационен център във Велико Търново.

Компонентите на кампанията предвиждат популяризиране на проекти, съфинансирани от ЕС, чрез Дни на отворените врати. 

Фотоконкурс, който има за цел да привлече вниманието към инвестиции, направени в европейските региони благодарение на ЕС. За участие в конкурса трябва да се изпратят две снимки на проекти, съфинансирани от ЕС: една на проекта (художествена, творческа) и една на табелата или билборда с информация за финансирането и с флага на ЕС. 30-те най-добри фотографии ще бъдат събрани във фотоизложба, която ще пътува из цяла Европа.

Конкурс за публикация в блог ще проведе Европейската комисия на някой от официалните езици на ЕС за проект, съфинансиран от ЕС. Тримата победители в конкурса ще бъдат поканени да участват в триседмична пълна програма за обучение в реална среда, посветена на комуникациите в ЕС.

Онлайн викторина (Online quiz), подготвена от Европейската комисия. Викторината е забавен елемент за проверка на знанията на гражданите относно регионите на ЕС и тяхната култура и традиции. На всеки две седмици ще се избира победител, който ще получи като награда специфични кулинарни гурме деликатеси от даден европейски регион.

Конкурсите са отворени за участие до края на м. август 2018 г. Повече информация за тях, както и условията за участие, могат да се намерят на сайта на Европейската комисия: http://ec.europa.eu/regional.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов