Икони на еленски зографи от Възраждането са включени в изложба на Националната галерия

Велико Търново Лайф

05-05-2018, 00:02

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Три икони на забележителните еленски зографи Йоан Попович и Дамаскин са включени в уникална изложба, подготвена от екип на Националната галерия и изкуствоведа Доротея Соколова. Една от най-ярките и същевременно най-малко изследвани епохи в културата ни – Възраждането е представена чрез произведенията на зографи и първите ни светски художници.
 
Изложбата „Вместо Ренесанс: Българското Възраждане в изкуството – от иконата до светския портрет“ е финансиран от Национален фонд „Култура“ в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 година. В експозицията в Националната галерия, която ще бъде отворена до 17 юни, са събрани на едно място икони и портрети на най-значителните възрожденски художници – от големите тревненци Йоаникий, папа Витан и Симеон Цонюв, през представителите на Самоковската школа, сред които се извисява творчеството на най-значителния реформатор – Захари Зограф, на Тома Вишанов и забележителните зографи от Елена, до творбите на академичните художници Николай Павлович, Станислав Доспевски, Христо Цокев, Димитър Добрович, на художника-революционер и съратник на Васил Левски, реформаторът Георги Данчов.
 
Трите икони – „Успение Богородично“, „Света Богородица с младенеца“ и  „Свети Лука представя иконата на Богородица с младенеца“ са от Художествения фонд на Музея на Възраждането в Елена. Показан е и един запазен забележителен албум на еленските зографи, който в изложбата за първи път след почти два века среща с иконите на тези ярки майстори. Интересният  албум от 119 листа с рисунки и учебни етюди историкът по изкуство Доротея Соколова определя като ценен изворов материал за местната еленска школа. Преди 14 години тя открива албума сред архива от рисунки на Захари Зограф в Националната галерия, чието съдържание  няма нищо общо с неговия стил, техника и материали. Изкуствоведката прави пълно изследване и публикува научен материал „Албум с рисунки на еленските зографи в НХГ“. Той съдържа редки образци на оригинални рисунки атонски тип от края на 18 и началото на 19 век на двама изключителни автори от Света гора – Дамаскин и Яков от еленското село Болерци, голям брой разнообразни рисунки на възрожденския художник Йоан Попович, известен още като хаджи Иванчо Попрайков,  и неговия ученик Юрдан Михов. Албумът е запазен благодарение на друга голяма за времето си личност – еленския възрожденски просветител, енциклопедист и модерен български интелектуалец Милан Радивоев. Той не само запазва албума с рисунките, но и документира върху лист хартия всичко известно за авторите им и предоставя ценния материал, предполага се преди 1914 г., на Българския народен музей в София.


Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)