Осем групи кулинари аматьори готвиха вкусно агнешко в Горнооряховско

Животът

05-05-2018, 16:52

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Осем групи готвачи аматьори показаха кулинарни умения на Празника на първомайския разсол. Празникът бе организиран от кметство Първомайци.

Кулинарният хепънинг започна рано сутринта с приготвяне на гозбите и по обед над площада в селото се носеха апетитни ухания. В празника, както домакините от Първомайци, се включиха и гости от Стрелец, Правда, Горна Оряховица и поповските села Паламарца и Медовина.

„Разсолът е традиционно ястие за Първомайци, което се приготвя от агнешко месо. Готви се почти във всяка къща за сбора на селото, който честваме на Спасовден. Няма някаква особена тайна, просто трябва месото да е хубаво. Разделя се на порции, слага се в тавата и се залива със сос от запържено брашно и червен пипер, разредено с малко бульон. Добавя се дафинов лист, магданоз, черен пипер, олио и ястието се слага във фурната да се пече. Лесно е и е много вкусно”, разказаха местните кулинарки. Доказателство за това бе и фактът, че приготвените от тях гозби свършиха бързо, тъй като желаещите да опитат бяха много.

Освен първомайски разсол, гостите на празника имаха възможността да опитат още дроб сърма, агнешка чорба и различни видове погачи, бухтички, баници, палачинки, кексчета, мъфини, царевичен булгур и др.

Своите кулинарни умения на Празника на първомайския разсол демонстрираха Сдружение „Родолюбци”, НЧ „Иван Вазов – 1893”, Клуб на пенсионера „Дълголетие”, ДГ „Здравец” и фирма „Никол 06” от Първомайци, Клуб на пенсионера „Нов век” и НЧ „Заря – 1900” от Стрелец, НЧ „Звезда – 1905” от Правда.

Кулинарният празник премина на фона на изпълненията на местни и гостуващи самодейци. Докато гозбите къкреха на печките, а гостите опитваха от кулинарните изкушения, 13 фолклорни групи се надпяваха и надиграваха на импровизираната сцена пред читалището.

Гост на празника бе кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който поздрави домакините и гостите и пожела на всички все така ревностно да продължават да съхраняват и доразвиват традициите на родния край.

Всички участници в Празник на първомайския разсол, получиха специални грамоти от кмета на селото Ясен Янков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов