3-годишно търновче може да чете, пише и смята

Животът

06-05-2018, 16:38

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Александър Маслянков – малкият син на известен хотелиер от старата столица може сам да си прочете приказка за лека нощ, нищо че е само на 3 години. За уменията на изумителното момченце разказа вестник „Борба“.

За детето не е проблем да си направи и план-график за любимите телевизионни предавания и филми за вечерта, изписвайки заглавията им върху бяла дъска, както и да подготви списък с покупките, писа изданието. Малкият Александър Маслянков математиката и за секунди пресмята задачи, каквито решават второкласници в училище. Може да брои до 100 и обратно на български и английски език, знае посоките – ляво и дясно и още куп други неща, които са присъщи за много по-големи деца.

При разговор със Санди, както го наричат родителите му, човек тотално забравя, че мъникът всъщност е на такава крехка възраст. Момченцето отговаря впечатляващо интелигентно на всички въпроси, говори на „Вие“ при запознанство и не се притеснява да пита за всичко, което му се стори интересно.

Майка му Кремена сподели, че не случайно той усвоил четенето, писането и смятането толкова малък.

„Аз се интересувам от различни методи за ранно детско развитие като Монтесори и КиндиРу, които спомагат малчуганите да разгърнат потенциала си за учене. Той проявяваше интерес към всяка информация, която му поднасях и го заобикаляше. За него бебешките играчки не бяха атрактивни, харесваха му книжките, където има букви и цифри. Той започна сам да се опитва да ги пише, без да му държа ръката“, разказа майката.

С нейна помощ научил цялата азбуката и съвсем сам започнал да чете на срички. Днес произнася гладко всички думи и напълно разбира смисъла на текста. Когато пък пътува с родителите си винаги чете пътните табели. Кремена разказа, че често се случва да попада с куриозни ситуации по този повод. Миналата Коледа всички госпожи от групата му в детската градина, която посещава, вложили сили да опазят от погледа на Санди бележка, на една от вратите, с подаръците, които белобрадият старец щял да донесе.

3-годишното търновче чете само и менюто в заведенията за хранене. „Наскоро бяхме в ресторант, където той искаше да обядва пилешка супа, но сервитьорът ми каза, че е свършила и аз му поръчах друга. Тогава Санди попита защо съм го направила, при положение че в менюто пише, че има пилешка супа“, разказа Кремена.

Момченцето обожава математиката и с лекота събира и изважда. Майка му купила първата книжка за смятане с двуцифрени и трицифрени числа през септември 2017 година.

Още на 2 години пък започнал да ходи на английски език. Бил най-малкият в групата и се налагало да седи в скута на майка си, за да бъде изправен на чина. Мъникът е ходил и на уроци по руски език, където научил и руската азбука. Освен всичко останало той има и музикален талант, който развива по време на занятия по цигулка.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)