В Националния музей на образованието в Габрово започва месец на словото и знанието

Мисия

07-05-2018, 08:30

Снимка:

БПЦ

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Под мотото "И ний сме дали нещо на светът"... днес в Националния музей на образованието за втора поредна година започва Месец на българското слово и знание. Инициативата има за цел да приобщи младите към поводите за национално самочувствие в историята, а миналото да се предава на поколенията чрез слово и знание. Това съобщиха от музея.
Програмата на майския цикъл събития включва изложби, представяне на книги, училищен театър, видеопанорама. Проявите и визуалните материали са получили одобрение от Министерството на културата да носят логото на Европейската година на културното наследство.
Акцентът на месеца е свързан с отбелязването на 45-годишнината от създаването на музея, който е наследник на първия Държавен училищен музей, създаден през 1905 година по инициатива на проф. Иван Шишманов.
Кулминацията на събитията е на 18 май, когато в музея ще има Ден на отворените врати. Тогава ще се открие нова експозиция под наслов "Алея на знанието. Началото" и ще бъде представена изложба с международно участие под мотото "Пътят на образованието в славянския свят" с участието на 13 държави. Ще бъде открита и фотоизложбата "Пътят напред", която разказва за развитието на музея - от откриването на първата постоянна експозиция през 1986 година до днес.
До средата на май посетителите на музея ще могат да се запознаят с гостуващата изложба "Неразказаната приказка на българската история", чиито автори са интердисциплинарен екип "Руните говорят". 
На 19 май музеят ще се включи в Европейската нощ на музеите и ще отвори врати за посетители от 20,00 до 00,00 часа, а на 23 май ще бъде представена илюстрованата музейна хроника "Началото и пътят напред".
С публично годишно изпитание във възстановката на Габровското училище и училищно театро "Помогни ми да те возвися" на 29 и 30 май ще завърши Месецът на словото и знанието, за чието мото е избран Вазовият стих от "Епопея на забравените" - "И ний сме дали нещо на светът"...



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов