Зрелища, робски пазар, римска мода и автентична кухня на третия Античен фестивал в Никополис ад Иструм

Велико Търново Лайф

07-05-2018, 12:15

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Български и чужди реенактори се готвят задълбочено за възстановките

Третото издание на Античен римски фестивал „Нике – играта и победата” ще се проведе в архитектурния резерват Никополис ад Иструм на 25 и 26 август, съобщи кметът на Никюп Йорданка Атанасова. Български и чуждестранни реенактори ще участват в уникалното събитие, което вече се радва на огромна популярност и интерес от страна на туристи и жители на региона.

В първия ден посетителите ще видят възстановка на Занаятчийски пазар от онази епоха, ателиета за демонстрации на римски настолни игри, римска мода и прически... Сред гвоздеите в програмата на 25 август, събота ще бъде пресъздаване на основаването на града и съпътстващите ритуали. Римо-дакийски войни ще демонстрат екипировка. Освен това на публиката ще се предложат истински зрелища като гладиаторски боеве, бойни построения и битки, римски процес, робски пазар. Подготвя се тържествено посрещане на император Каракала, а също демонстрация на Спортни игри, учредени от него. Гостите ще могат да опитат вкуса на римска кухня, благодарение на демонстрации от Радослав Машков - Мастер шеф в една от най-харесваните търновски ресторантски вериги.

Предвидено е и вечерно шоу - Античен театър и рецитал на антична поезия, концерт на група „Ериней”– старинни музикални инструменти и музикални изпълнения на латински и старогръцки език. Началото ще бъде от 20.00ч.

Не по-малко зрелищен ще бъде вторият фестивален ден, когато реенакторите ще представят Късноантична възстановка – епизод от римо-готските войни и показване на мисионерската дейност на Вулфила. Сценарист е Владимир Попов, организатори са  Община Велико Търново, Регионалният исторически музей, Кметство с. Никюп, Сдружение „Бъдеще за Никюп“.  

Няколко родни туристически агенции вече организират екскурзии до Никополис ад Иструм, с цел посещение на фестивала, обясни Йорданка Атанасова. Те предлагат тръгване от градовете Бургас, София, Пловдив и В. Търново.

Какво представлява реенактмънта и откъде идва

Думичката реенактмънт е английска и идва от 're-enact' – възстановявам. Това е възстановка, или стремеж за точно и адекватно пресъздаване на екипировка, ритуалистика, бит и култура от съответната епоха, пред съвременна публика. Целта е тя да бъде запозната с интересните аспекти от живота на хората в античността. Може да се каже, че това безкористно хоби има идеалната цел да обогати познанията по история сред подрастващото и вече израснало поколение, да го потопи за момент в една отдавна отминала епоха и не на последно място да възпита у човек любов към културно-историческо наследство, за да го направи по-отговорен към опазването на археологическите паметници. Дали един народ е цивилизован, се познава по отношението му към миналото.

Кое е най-трудно за реенакторите

Най-трудната част е да се обясни пред случайно попаднал на възстановката зрител, че участниците не са артисти ,че екипировката /военна или цивилна/, която носят не е някакъв набързо скалъпен и недостоверен театрален реквизит, а е резултат от дълга и трудоемка реконструкция, с използването на различни исторически данни. За направата на качествена реплика, реенакторът проучва достигналите до нас антични писмени източници, археологически находки, сравнява ги с изображения по мозайки и барелефи. Това е дълъг процес който отнема месеци и дори години. Но пък удовлетворението от постигнатото наистина си заслужава, споделят отдадените на това благородно хоби.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов