Ева Майдел участва във форум за българското европредседателство в Горна Оряховица

Мисия

08-05-2018, 08:36

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проявата бе в рамките на проект „Европа на гражданите на община Горна Оряховица“

С дискусионен форум „Предизвикателствата на българското председателство на Съвета на ЕС“ започна седмицата на Европа в Горна Оряховица. Тя се организира в рамките на проект „Европа на гражданите на община Горна Оряховица“, финансиран по грантовата схема на НСОРБ „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на българското председателство на Съвета на ЕС 2018“. Специален гост на форума бе евродепутатът Ева Майдел. Тя бе посрещната от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. „Госпожа Майдел е тук сред нас, за да разговаряме за ползата от членството ни в Европейския съюз, за българското европредседателство, за бъдещето на Европа. Сами виждате как именно със средства от европейските фондове и програми нашият град започна да променя облика си“, обърна се към присъстващите в Зала 1 на Общината инж. Добрев. Гост на дискусионния форум бе и народният представител инж. Клавдия Григорова Ганчева. „За мен Европа е възможност – да пътуваме, да работим, да разработваме общи проекти , да правим така, че да живеем по-добре, благодарение на голямата европейска солидарност. Образът на България в Европа е изключително важен, затова целта ни е да го представяме все по-добре. Един такъв добър пример за положителния образ на страната ни и за нашите традиции бе голямото българско хоро, което организирахме в Брюксел“, сподели Ева Майдел.

Евродупутатът получи и специален подарък, който трябва да предаде на председателя на Европейския съвет Доналд Туск – изтъкано европейско знаме със знака на българското европредседателство. Знамето е изработено от учениците, членуващи в клуба по тъкачество в СУ „Георги Измирлиев“ с ръководител Румена Димитрова. Децата са се вдъхновили за тази идея, след речта на български език на Доналд Туск, по време на официалния старт на българското европредседателство. Малките тъкачи и техния ръководител бяха представени на евродепутата от заместник-кметът Йорданка Кушева.

 

Гостите в залата имаха възможността да разговарят с Ева Майдел по различни теми - брекзит, кохезионната политика, еврофондовете, дигитализацията, миграцията и опазването на външните граници на ЕС и др. След дискусионния форум, евродепутатът се срещна с представители на Горнооряховския младежки парламент, с които обсъдиха темата за дигитализацията в образованието. Ева Майдел се подписа и в почетната книга на Община Горна Оряховица, а след това заедно с инж. Добромир Добрев посетиха площад „Георги Измирлиев“ и обновения парк „Детски кът“, които се реконструират с европейски средства.

В рамките на Седмицата на Европа в Горна Оряховица на 8 май (вторник) от 11.00 ч. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще започне фестивал „Децата на Европа“. Учениците от училището ще представят държавите, членки на Ес с изработени плакати. В програмата на фестивала са включени и изпълнения на песни, стихове и др. На 9 май (сряда) от 14.00 ч. в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ ще бъде открита изложба на рисунки, фотоси, колажи и др., свързани с българското европредседателство. На следващият ден ще бъдат показани творбите, участвали в конкурса „Европа през моя поглед“. Награждаването на участниците в конкурса ще бъде на 11 май (петък) от 14.00 ч. в Художествена галерия „Недялко Каранешев“.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)