Изложба представя бойната слава на 33-ти Свищовски полк

Мисия

08-05-2018, 12:24

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Посетителите на Историческия музей могат я да видят безплатно този месец

Изложба „Бойната слава на 33-ти Свищовски полк“ бе открита в къщата-музей „Алеко Константинов”. Тя е посветена на Деня на храбростта и българската армия – 6 май. На вниманието на свищовлии и гости на града са представени над 100 експоната – снимки, грамоти, книги, ордени, саби, портрети от Балканската, Междусъюзническата и Първата Световна война. Включените в изложбата експонати са от фондовете на Исторически музей – Свищов и библиотеката на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“. Анатолия Тодорова – уредник на Историческия музей уточни, че част от експонатите са дарени от роднини на войници и офицери от „33-ти Свищовски полк”.
Сред интересните неща, представени в изложбата е и походна аптечка заредена с лекарства, каквато е била използвана по време на Балканската война. Също така може да бъде видяна сабята на майор Георги Кочев от „33-ти Свищовски полк”, снимка на полковник Нейков – командир на полка, голям портрет на Георги Арнаудов – ръководител на бунта на „33-ти Свищовски полк” през 1913 година, както и още много любопитни вещи.
Изложбата ще остане на разположение на всички посетители на музея в продължение на един месец и може да бъде видяна безплатно.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)