Учениците от горнооряховското ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ събраха Европа в училищния двор

Мисия

08-05-2018, 14:52

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Децата сами бяха изработили знамената на 28-те държави членки на Европейския съюз

Парад на знамената, поздрави на различни езици, песни и танци звучаха днес в горнооряховското ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Празникът премина под надслов „Децата на Европа“ и събра много деца, учители, родители и гости в двора на училището. Децата сами бяха изработили знамената на 28-те държави членки на Европейския съюз, с които дефилираха. Представени бяха и най-интересните факти за всяка една от страните. След парада на знамената, на импровизираната сцена прозвучаха поздрави и стихове на различни езици, показани бяха и характерни за отделните държави танци. Пред публиката дефилираха и характерни герои и персонажи от историята на страните от ЕС. В училищния двор можеха да се видят събрани на едно място Дядо Коледа и неговия елф, Моцарт, Граф Дракула, Снежанка, рицар от Малтийския орден, тореадор и слънчева испанка. Най-много аплодисменти събра 6-годишният Андрей Видев, който изпълни стихотворението „Аз съм българче“ с такава емоция, че накара цялата публика да рецитира с него.

Празникът „Децата на Европа“ уважиха заместник-кметът Йорданка Кушева, секретарят на Общината Анелия Димитрова, директорът на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" Маргарита Атанасова, директори на училища, много родители и гости.

Фестивалът е част от Седмицата на Европа в Горна Оряховица, която се провежда от 7 до 11 май. Тя се организира в рамките на проект „Европа на гражданите на община Горна Оряховица“, финансиран по грантовата схема на НСОРБ „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на българското председателство на Съвета на ЕС 2018“.

В рамките на Седмицата на Европа в Горна Оряховица на 9 май (сряда) от 14.00 ч. в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ ще бъде открита изложба на рисунки, фотоси, колажи и др., свързани с българското европредседателство. На следващият ден ще бъдат показани творбите, участвали в конкурса „Европа през моя поглед“. Награждаването на участниците в конкурса ще бъде на 11 май (петък) от 14.00 ч. в Художествена галерия „Недялко Каранешев“.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов