В 15 селища в областта пили вода с нитрати през април

Животът

09-05-2018, 10:50

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

55 случая на чревни инфекции са регистрирани миналия месец в региона

В 15 населени места във Великотърновска област през месец април питейната вода не е отговаряла на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Информацията е на експертите от Регионалната здравна инспекция в старата столица. С повишение на нитратите е водата в  селищата : Иванча, Полски Сеновец, Алеково, Александрово, Горна Студена,  Деляновци, Козловец, Овча могила, Совата, Хаджидимитрово, Червена, Виноград, Камен, Лозен, Каранци.

Четири местни водоизточника също са дали проби с питейна вода, която не отговаря на изискванията. Това са „Селската чешма” в с. Писарево,  местен водоизточник „Трапа” и „Хаджииванчевата чешма” в гр. Г. Оряховица и местен водоизточник в с. Габровци.

Здравната инспекция е издала предписание до управителя на „ВиК Йовковци“ ООД за извършване на ремонтни дейности на водоснабдителните съоръжения в село Въглевци.

Здравните специалисти са регистрирали 55 случая на чревни инфекциозни заболявания за април в областта. Най-много са ентероколитите – 47 заболели. Петима великотърновци, един жител на водолей и един на Шемшево са заболели от ротавирус, а един старостоличанин от салмонелоза. Няма доказана причинна връзка между инфекциозните заболявания и качествата на питейната вода, твърдят от РЗИ – Велико Търновно.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов