Галерия „Борис Денев” представя илюстрации на проф. Хаджитанев по приказки и легенди

Велико Търново Лайф

09-05-2018, 11:05

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Творецът е илюстрирал книгите на Чудомир, Вазов, Ангел Каралийчев, Йовков и Елин Пелин

Община Велико Търново и ХГ „Борис Денев“ канят всички приятели на 10.05.2018г. от 18.00 часа в ХГ „Борис Денев“  на изложба илюстрации, гравюри и рисунки по литературни произведения, приказки и легенди на проф. Никола Хаджитанев.

Никола Благоев Хаджитанев е роден на 13 април 1938 година в град Чирпан. Основно и средно образование завършва в родния си град, в училище „П. К. Яворов“.

През 1956 година е приет в Националната художествена академия в класа на Илия Бешков, но академичното си образование завършва в класа на проф. Евтим Томов през 1962 година. След дипломирането си е назначен за учител по изибразително изкуство в гр. Стара Загора (1962г.). От 1964г. е член на СБХ. През 1967г. е назначен за редовен преподавател във Великотърновския университет „Св. св.Кирил и Методий“. От 1982г е доцент, а от 1991г. е професор в същия университет. Удостоен е със специалната награда на Комитета за култура през 1969г. Носител е на ордена „Св. Св. Кирил и Методий“. Редовно участва в общи и окръжни художествени изложби. Тематичните му пристрастия гравитират към историческата тема, фолклора и митологията. Автор е на 16 самостоятелни изложби. Негови графични творби са собственост на галерии в Букурещ, Краков, Полтава, Москва, София, Стара Загора, Чирпан, Велико Търново и др.

Цялото творчество на проф. Никола Хаджитанев е подчинено на една тема, на една любов, на една истинска идея – България и Българщината. Цялото му дълголетно творчество – графика и илюстрация, е посветено на историята, бита, героите, фолклора, литературата на България. Ето заглавията на някои творчески цикли, които говорят достатъчно ясно и точно за пристрастията на художника: цикъл гравюри „Ивайло“, цикъл  „Калоян“, цикъл „Хайдути“, цикъл „Хайдушки народен епос“, цикъл „Родопски митове и легенди“, литографски цикъл „Празничен календар“ и много други.

Днешната изложба от 212 творби е едно емоционално пиршество за всеки, който носи България в душата си.

Илюстрациите му по книгите на Ангел Каралийчев, Николай Райнов, Любен Каравелов, Иван Вазов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Чудомир, Омар Хайам и Хафез, „Приказки от 1001 нощ“ са пример за съвършеното разбиране сърцевината на съкровените български литературни произведения, за майсторското владеене на занаята и за прекрасната дарба на твореца като рисувач.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов