"Мисия България" популяризира културно-историческото ни наследство по света

Мисия

09-05-2018, 18:39

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

"Мисия България" ще продължи и след българското председателство на Европейския съвет, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново проф. Николай Овчаров.
Той и историкът проф. Пламен Павлов отчетоха резултатите от първата част на инициативата, чиято цел е да популяризира българското културно-историческо наследство зад граница. 
В продължение на два месеца двамата са се срещнали с български общности, учени, университетски преподаватели и дипломати в седем държави.
Подготовката и организацията е била осигурена от Министерството на външните работи, като част от събитията в рамките на българското председателство на Европейския съвет. 
Първият град от обиколката е бил Тараклия в Молдова, където двамата историци са се срещнали с над 200 представители на българската общност, а презентацията за България е обхванала периодите от античността до средновековието.
Една от най-впечатляващите срещи се е състояла в северния руски град Екатеринбург. Там заедно с местната управа се е родила идеята през лятото да бъде издигнат паметник на кирилицата, отбеляза проф. Овчаров. Той посочи, че преди години подобен паметник е бил открит в Улан Батор - Монголия, а след това и на Антарктида, а сега с усилията на "Мисия България", която вече е регистрирана като неправителствена организация, предстои изграждането на паметник в руския град.
След посещението си там, двамата историци са установили, че е налице сериозно българско влияние в съхранените православни икони. "Видяхме, че култът към двама изконни български светци - св. Иван Рилски и св. Петка Търновска съществува в икони, изобразявани в районите зад Урал в периода 18-19 век.", подчерта проф. Пламен Павлов. 
В Армения, където се намират едни от най-богатите хранилища на ръкописи в Европа, учените са открили извори, свързани и с българската история, посочи проф. Павлов. 
Историците са посетили и белгийският град Гент, където срещата е била на университетско равнище. Общото мнение на специалистите от двете страни е било, че България е била ключов фактор във времето на кръстоносните походи. 
Двамата историци са присъствали на откриването на център по българистика в Университета по чуждестранни езици и култури в Пекин. В него се изучават 84 езика, а броят на студентите, които учат български език е над 200, уточни проф. Овчаров.
Последните спирки от първия етап на обиколката са били в Гърция и Кипър. 
През май започва Средноевропейската дестинация на "Мисия България", тя ще обхване Словакия, Унгария и Словения.
Идеята на инициаторите е стратегията за популяризиране на българската култура и история зад граница да продължи и след юни месец.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов