Определиха почетните граждани на Елена

Мисия

10-05-2018, 17:13

Снимка:

община Елена

Автор:

gignatova

Всичко от Автора

Днес на тържествена сесия на Общинския съвет с високото звание „Почетен гражданин на град Елена“ бяха удостоени Любомир Пашов и проф. Христо Кожухаров.

Най-високата награда в историята на възрожденския град се присъжда от 1996 година за неговия празник – 21 май, Ден на Светите равноапостоли Константин и Елена на заслужили личности с принос за развитието на града и неговото популяризиране у нас и в чужбина. Удостояването на Любомир Пашов с високото звание е по предложение до ОбС на жители на село Раювци заради заслугите му като родолюбец и дарител. Той е роден в София, но е с еленски корен. В потвърждение на доказалата се истина, че „кръвта вода не става“, в края на 2003 г. започва да развива активна дейност в Еленския край, по-конкретно в с. Раювци, с намерението да го превърне в „Перлата на Еленския балкан“.

В местността „Вълча поляна“, над язовир „Йовковци“, изгражда параклис, а десет години по-късно с група негови съидейници набират средства и е издигнат единственият у нас паметник на поборника за народна свобода, легендарния Вълчан войвода.

Близо 15 години, последната седмица на месец август, семейната фондация „Звезди под звездите“ организира празник, наречен Ден на родолюбието, събира раювчани и гости на селото и става все по-известен и мащабен. През миналата година до монумента е открит и „Раювския кромлех“ – уникално съоръжение, от подредени в кръг огромни каменни блокове, върху които са изписани цитати и мисли, които карат четящите да затаяват дъх. Пак тогава е проведен и първият пленер по живопис в с. Раювци, събрал известни български художници, който е с идеята да стане традиционен.

С присъщата си скромност и разбирането, че не думите, а делата говорят, Любомир Пашов прави многобройни дарения за храмове, за социални, здравни и учебни заведения в община Елена.

Проф. Христо Кожухаров е роден в Елена, тук завършва средно образование, а висше – във ВИНС Варна. Научната му кариера започва през 1968 година. Задочен аспирант е в Московския университет за народно стопанство „Плеханов“ в Москва. От 1991 г. е професор по специалността „Стокознание“. През годините е ръководител на катедра, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и заместник-ректор по научно-изследователската работа в УНСС до 2001 г. Част от научните му разработки са посветени на проблемите на висшето образование у нас, на стокознанието като учебна дисциплина, специалност и наука, на стандартизацията, сертификацията, кодирането и окачествяването на суровини, материали и готови изделия.

По изследваните проблеми има над 170 научни труда, притежава 12 авторски свидетелства за изобретения, внедрени в практиката, самостоятелно или в съавторство 18 учебника и учебни помагала, бил е ръководител на 7 проекта за разработване на състави и технология за производство на различни изделия с отговорно предназначение, внедрени в практиката с определен икономически ефект. Носител е на много награди по различни поводи. През 2016 г. става първият носител на почетната награда на Икономически университет Варна на името на проф. Цани Калянджиев, основател и първи ректор на Висшето търговско училище във Варна – „За високи постижения в науката като преподавател, учен и изследовател в областта на стокознанието, технологиите и икономиката“. Освен на научната работа, Христо Кожухаров посвещава немалко усилия и на родния си край. Той е един от инициаторите и активен участник в събирането на средства, осъществяването на мащабния ремонт през 2010-2011 г. и поддържането впоследствие на един от големите храмове в Еленска духовна околия – църквата „Св. Георги Победоносец“ в с. Беброво.

За всеотдайността и приноса ѝ към културния живот и работата с децата в община Елена, и особено заради заслугите ѝ за създаване на ученическия мажоретен състав към СУ „Иван Н. Момчилов“, на тържествената сесия общинските съветници удостоиха с едностранен плакет учителката Виктория Славчева. Родена е в град Елена, където завършва гимназия с отличие и сребърен медал. Въпреки че има висше техническо образование, избира учителската професия, която практикува вече 23 години. Неуморима и сърцата, Виктория Славчева търси нови предизвикателства и ги реализира с творческа енергия в естетиката на съвременното танцово изкуство. През 1999 г. сформира ученически състав за модерни танци „Вѝктори“ към еленското читалище с успешни изяви и награди. Не толкова стремежът към себеизява, а любовта на учителката към танца, желанието ѝ да работи за децата на град Елена, да ги приобщава към света на изкуството, са в основата на нейните успехи. Обичта към родния град я кара да търси нови и нови предизвикателства. През 2011 г. под нейно ръководство е осъществена идеята за първи път в Елена да има мажоретен състав. Той внася по нов начин в културната атмосфера на града красота, усещане за съпричастност и празнично настроение. Връчването на отличията на удостоените с високата награда ще стане на тържественото откриване на празника на града.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов