100 книги дари на Велчево 17-годишният Кирил Балдев

Мисия

11-05-2018, 09:57

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Младежът подпомага училища и селски читалища в страната

100 книги дари на читалището във великотърновското село Велчево 17-годишният Кирил Балдев. От 14 годишен младежът се занимава с благотворителност като организира своя кампания „Да спасим книга”. Подпомага училища и селски читалища. Родом е от пазарджишкото село Звъничево.

Всичко започнало преди дни, когато приятел му пратил видео-репортаж от селото. Впечатлен от населеното място, веднага потърсил координати и се свързал с кмета. Уговорили се и за Велчево вече пътуват 100 чисто нови книги.

„Хареса ми организацията в селото, как кметът се сближава с хората там и реших да ги подкрепя, за да имат повече книги за четене. Чисто нови са книгите, няма втора употреба. Знам какво е да се даряват книги и, че се намират трудно дарители. Аз съм си ги закупувал лично, имам дарени и от приятели, както и останали от други кампании, затова толкова бързо ги дарих. Скорошни акции имах за село Цалапица, Пловдивско, за 18 деца от III-ти клас. Също предоставих и 40 издания за Дома за възрастни хора с увреждания в моето село Звъничево. Знам, че за някой книгите ще са от нужда. Това ме прави щастлив, че те ще бъдат на едно по-добро място и ще се четат от хората”, обяснява емоционално за Общинското радио Кирил.

Той намира книгите  по интернет, приятели също му помагат. Има богата лична библиотека, тъй като от малък е възпитан в уважение и почит към книгите. Обещава, че като навърши пълнолетие, ще си регистрира свое сдружение. С него ще продължи да развива дарителска дейност и ще обикаля читалищата по селата из цялата страна.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов