Проф. Христо Бонджолов : ВТУ се развива като един от най-авторитетните държавни университети в България

Животът

11-05-2018, 10:15

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Поздравление по случай Патронния празник на Великотърновския университет от ректора на вуза

Уважаеми колеги,

За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя по повод Патронния празник на нашия университет, който неслучайно е създаден именно тук, в старопрестолния град, на тази свещена за всеки българин земя. Днес всички ние честваме Деня на светите братя Кирил и Методий и почитаме тяхното дело – създаването на славянската писменост. Това е събитие, което има не само национално и общославянско, но и общоевропейско значение, и с основание днес кирилицата е третата азбука в Европейския съюз, а братята  Кирил и Методий – съпокровители на Европа.

Вече 55 години Великотърновският  университет достойно носи името на светите братя Кирил и Методий и се развива в контекста на традициите на блестящата Търновската книжовна школа на Патриарх Евтимий, която по отношение на обективното светско съдържание на дейността си е един от първите средновековни университети в Европа.

Великотърновската Алма матер се е изправила срещу кулите на Царевец – това е един внушителен диалог с миналото, чиято духовност е тук, на хълма Света гора, а ние я следваме успешно, вървим все нагоре, което се вижда от постигнатите резултати през последните години. Нашият университет се развива като един от най-авторитетните държавни университети в България, като учебен и научен център с международен престиж и носител на новия облик в развитието на българското образование. Ние реализираме модерна подготовка на младите хора на България и сме интегриран център на обучение, изследователска работа и ефективно сътрудничество с бизнеса и обществената практика. Великотърновският университет е университет от съвременен класически тип, отворен за световните научни и образователни постижения.

 Скъпи студенти и преподаватели, искрено се радвам на постигнатото от нас през последните години и за мен специално това е добра възможност да изкажа дълбоката си признателност към  Вашия труд, към всеотдайната Ви работа не само за постигането на лични и професионални успехи, но и за просперитета на нашия университет, защото развитието на един университет е с неизмерима историческа стойност – това е най-значимата социална институция в духовната култура на една нация.

Аз настина вярвам, че всички ние сме избрали правилния университет  и следваме верния път!

Честит празник!

 

Проф. д-р Христо Бонджолов,

ректор на Великотърновския университет

„Св. св. Кирил и Методий”

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов