Продължават веселбите с гайди и чевермета край Велико Търново

Над 200 изложители представят повече от 800 животни, включително редки породи

Седмият национален събор на овцевъдите бе открит в петък в района на Петропавловски манастир. Голямото събитие предлага още веселби - през следващите почивни дни, с много народна музика, 101 каба гайди, вкусни чевермета и прясно изпечени мръвки на скара. Над 200 изложители представят близо 800 животни – различни породи овце, кози, коне – тежковози, пастирски и овчарски кучета. Атрактивни игри и състезания по стрижба и доене на овце, както и демонстрации с коне – тежковози са подготвили организаторите за доброто настроение на посетителите.

Мотото на събора е „Българските храни от български суровини”, а целта да бъде насърчено потреблението на овчи и кози продукти. Всеки ще може да опита от продукцията на 30 български животновъди, преработващи собствено мляко. В свой кът Ути Бъчваров ще приготви най-големия агнешки кебап.

С родното производство се запознаха гости от Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия Дания, Израел, Испания, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова,  Румъния, Сърбия, Чехия и Финландия.

Самобитни майстори демонстрират колко добре са усвоили старинните занаяти. Те ще покажат тъкани, кожени изделия, красиви дърворезби, керамика, звънци и чанове, народни инструменти, красиви шевици, сувенири и още много ръчно изработени предмети. Мобилни експозиции са подредили Националният исторически музей и музеите в Троян, Смолян, Велинград и Чипровци.

За поредна година над 2000 певци, музиканти и танцьори ще участват във фолклорния конкурс „Заблеяло ми е агънце”. Предвидени са и много хоротеки.

Гости ще бъдат също Пътуващото читалище „Бащино огнище“ и фотографът Асен Великов с изложбата си „Различната България“ .

Националният събор на овцевъдите е организиран от Асоциацията на козевъдите и овцевъдите, с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов