135 години от основаването си отбеляза читалището в Церова кория

Животът

14-05-2018, 08:12

Снимка:

читалище Церова кория

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Самодейците представиха комедията „Годеж”

Тази година Народно читалище „Развитие” с. Церова кория отбелязва  135-годишния си юбилей. Началото на читалищната дейност се поставя през 1883 година от учителите Иван Пенчев и Иван Чантов, завършили Априловската гимназия в гр. Габрово.

От основаването си до сега читалището пълноценно изпълнява основната си мисия – да бъде духовен център и средище за запазване и възпроизвеждане на безценния изворен фолклор и любителско творчество.

Основна форма на културна дейност в читалището е театралната. Театралното дело в Церова кория е било прочуто във всички околни села – то привлича не само учителите, но и самите съселяни, из средата на които се излъчват добри актьори.

С откриването на новата читалищната сграда през 1963 година се създават прекрасни възможности за по-пълното разгръщане на творческите заложби и способности на населението от Церова кория.

Театралният състав в миналото печели първенства на районни и окръжни състезания. Поставени са около 180 пиеси, от които безспорен успех имат: „Хъшове”, „Иванко”, „Майстори”, „Разбойници”, „Тартюф”, „Албена”, „Боряна”, „Службогонци”, „Блокада” „Щастие” и други.

През последните години по традиция в началото на месец май, под вещото и умело ръководство на г-жа Димитринка Донева, самодейците пълнят салона с премиера на комедиите – „Женско царство”, „Мълвата”, „Криворазбраната цивилизация”, „Доктор”, „Търси се лъжец”, „Весел уикенд”.

Във връзка с 135-годишния юбилей на читалището, в препълнения салон се постави най-новата постановка от културния афиш, виновниците за която бяха доайените в теаралната трупа – Пенка Дойкова, Младен Цанов, Ради Цанов, Павлина Константинова, сем. Данка и Коста Славчеви, Недка Куцарова, Наталия Консатантинова, Руси Русев и най-новото попълнение – Христо Кунчев, който е кмет и Председател на читалищното настоятелство и дейно участва във всяка читалищна форма.

С едночасова смехотерапия на сръбската комедия „Годеж”,  която е извадка на балканските нрави със завладяващ сюжет, хапливи реплики и много хумор в комбинация с блестящата игра на театралите от Церова кория, ни забавляваха актьорите-ентусиасти. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов