Първият саниран блок в Павликени беше официално открит

Животът

14-05-2018, 14:05

Снимка:

община Павликени

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Сградата е пусната в експлоатация през 1983 година

Официално беше открит първият блок в град Павликени, саниран по Националната програма за енергийна ефективност. Лентата прерязаха кметът инж.Емануил Манолов, управителят на фирмата-изпълнител инж. Кирил Атанасов и зам.-областният управител Ивета Кабакчиева.

По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради беше саниран блокът на ул. „Св.Св. Кирил и Методий“ №1 в Павликени. Сградата е пусната в експлоатация през 1983 година, има четири входа с общо 66 апартамента и около 198 живущи. Разгърнатата жилищна площ на блока е 5000, 9 кв. м.

Проектът е изцяло финансиран от Националната програма, като общата стойност е в размер на 751 000 лева. В блока бяха извършени следните дейности: подмяна на дограма, топлинно изолиране на външни стени, топлоизолиране на покрива, поставено е енергийноефективно осветление и са обновени стълбищните клетки.

Проектирането и строително-монтажните дейности за изпълнение мерките за енергийна ефективност извършиха от фирма „КИДАТ ГРУП” ЕООД гр. Велико Търново с управител инж. Кирил Иванов. Строителният надзор и инвеститорският контрол бяха поверени на фирма „СС-КОНСУЛТ” ЕООД - Варна с управител инж. Стоян Стоянов.

С реализирането на дейностите за енергийна ефективност са осигурени по-добри условия на живущите, топлинен комфорт, намаляване разходите за енергия, по-високо качество на жизнената среда и изцяло променен облик на блока.

„Аз съм убеден, че живущите вече са усетили първите ползи, които неминуемо ще ги съпътстват - намалени разходи за отопление през зимата и за охлаждане през летния сезон. Община Павликни успешно въвежда енергоспестяващи мерки в различни сгради чрез различни източници на финансиране“, каза инж.Емануил Манолов. Той припомни, че вече са санирани всички детски градини, Детската ясла, Дома за стари хора в с.Караисен, сградата на МБАЛ-Павикени, новите ЦНСТ, а същите мерки се изпълняват в двете сгради на ПГАТ „Цанко Церковски“. Общината очаква да бъдат одобрени проектите й за училищата в с.Върбовка и с.Батак. „Целта на общинското ръководство е да постигнем екологичен ефект - намалени емисии въглероден двуокс в атмосферата“, подчерта кметът.

Това е първият блок в Община Павликени, в който собствениците на самостоятелни жилищни обекти създадоха Сдружение на собствениците с председател Евгени Димитров и сключиха договор за участие в Програмата. „Жилищен блок №1 ще е най-красивият светъл и топъл - така го чувстваме ние, които се обединихме около идеята за санирането на нашия блок“, каза той.

Към гостите и живущите в блока се обърна и Кирил Атанасов от „КИДАТ ГРУП” ЕООД.  „На живущите пожелавам да успеете да опазите съграденото от нас. По доста завършени сгради вече има поражения от недоброжелатели. Благодаря и на държавата, че дава възможност на млади хора като нас да реализират мечтите си и да успяват в България“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов