С атрактивни възстановки популяризират културни обекти, обновени с евросредства

Мисия

15-05-2018, 14:28

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Тази събота, 19 май, Областен информационен център – Велико Търново организира Исторически форум-фестивал „Европа и Царевград Търнов“. Събитието ще се проведе от 10:00 ч. до 14.30 ч. в района между църквата „Свети Петър и Павел“ и „Шишманова баня“ в гр. Велико Търново.

Форумът се организира от Областен информационен център (ОИЦ) - Велико Търново в рамките на информационната кампания „Европа в моя регион“ 2018 в партньорство с Община Велико Търново, РИМ – Велико Търново, НД „Традиция“ - клон Велико Търново, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – гр. Варна, музикална формация „Ериней“ и свободни реконструктори от България.

Програмата на фестивала ще представи ежедневния бит, занаяти, изкуства и войнски умения от периода XII-XIV век – времето на династията Асеневци. Зрителите ще имат възможност да стрелят с лък, да опитат ловкостта и сръчността си в средновековните игри, да се запознаят с музиката и танците от епохата, да участват в оцветяване и рисуване върху керамика, да почувстват духа на периода, облечени в средновековни болярски и царски одежди и доспехи, с които ще могат да се снимат за спомен.

Целта на проявата е популяризиране на обекти на културно-историческото наследство, които са обновени с европейски средства, и създаване на траен интерес в обществеността към българската история.

В рамките на събитието ще бъде организиран и рекламен щанд с информационни материали на ОИЦ - Велико Търново представящи дейността на центъра и успешно реализирани европроекти в общините от Великотърновска област.

Програма:

10.00 - 10.10              Откриване на форума. Приветствие от организаторите.

 

 

10.10 - 11.00              Изпълнения на Музикална формация „Ериней“.

 

 

11.00 - 11.45              Беседа и демонстрация на бойни техники, двубой.

 

 

11.45 - 13.00              Изпълнения на Музикална формация „Ериней“.

Мастерклас по средновековни танци.

 

 

13.00 - 13.45              Демонстрации на бойни техники, турнир .          

 

 

13.45 - 14.30              Изпълнения на Музикална формация „Ериней“.

 

 

14.30                          Закриване на Историческия форум-фестивал

„Европа и Царевград Търнов“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов