С богата програма община Горна Оряховица отбелязва 150-та си годишнина

Мисия

16-05-2018, 08:43

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-наситена откъм събития ще бъде седмицата от 21 до 29 май

Започват най-наситените откъм събития празнични дни в Горна Оряховица. Тази година празничните прояви са посветени на 150-годишнината на Община Горна Оряховица.

Програмата за празничните дни бе представена от кмета инж. Добромир Добрев и заместник-кмета Йорданка Кушева. Събитията в нея са така подбрани, че всеки може да намери нещо за своя вкус и интерес. Още днес  стартира традиционната обиколка на Горна Оряховица, посветена на празника на града. 51-та щафета, в която ще се включат училищни отбори от общината ще премине през осем поста. В петък-18 май, точно в 13.00 ч., 210 танцьори от 9 до 79 годишна възраст ще се включат в мащабен европейски танцов проект „SQuadrille“. Той се организира от Словенската национална танцова асоциация и се провежда в сътрудничество с танцови асоциации, училища, школи, факултети от различни европейски градове. Горна Оряховица е единственият български град, който ще се включи в общото танцуване. Преди това в обновения пл. „Георги Измирлиев“ ще бъде вградена специална капсула с послание към бъдещите поколения, информира инж. Добрев. Най-наситена откъм събития ще бъде седмицата от 21 до 29 май, която ще започне с рокаджиите от Б. Т. Р., ще продължи с лятното музикално турне „HAPPY ENERGY TOUR" на Coca Cola и The Voice с участието на Криско, Тита, Балет NOVA, DJ Doncho, Михаела Филева, група СкандаУ и др., празничните ученически и абитуриентски шествия, концертите на Веселин Маринов, на Николай Манолов, Балет „Deja Vu“ и Леа Русева и ще завърши с празничния за Горна Оряховица – 29 май. След тържествените прояви на този ден, градът за първи път ще бъде домакин на фестивал за улично изкуство „Улицата“, а вечерта е големият концерт с участието на Десислава Златева, Любо Киров и Графа. Празничният ден по традиция ще завърши с пищна заря, а преди това атрактивен 3D мапинг ще покаже как се е променяла Горна Оряховица през годините.

На 28 май горнооряховчани отново ще се преклонят пред паметта на героите си, а вечерта ще завърши с тържествена заря-проверка. На 28 май от 17.00 ч. в Младежкия дом ще бъде открита изложба с картини от ХІХ Международен пленер „Живописатира“, а час преди това ще се открие и обновения парк „Детски кът“.

Над 20 са и спортните събития в календара, които жителите и гостите на града ще могат да посетят.

Настроението от май ще продължи и през следващия месец, който ще започне с традиционните празнични прояви за най-малките, ХІІІ Международен конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова музика“, а от 8 до 10 юни градът ще бъде домакин на ХІІ Празник на горнооряховския суджук. Тази година празникът се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България, с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“ и с активното участие на Община Горна Оряховица. В празника ще вземат участие фирмите "А. Р. Боби 03", "Родопа - 96" и "Стефанов – Иван Стефанов", единствени в страната имащи право да произвеждат горнооряховски суджук. Сцена на тридневните празнични изяви отново ще бъде парк „Градска градина”. Гостите на празника ще могат освен да опитат горнооряховски суджук, да се забавляват с много българска музика и да участват в различни кулинарни демонстрации и игри с награди. Водещ ще бъде актьорът Ненчо Балабанов.

На 8 и 9 юни Горна Оряховица ще бъде домакин на Националните годишни награди за публицистика „Св. Константин-Кирил Философ“. Официалната церемония по връчване на наградите е насрочена за 14.00 ч. на 9 юни в Художествена галерия „Недялко Каранешев“. Организатори на събитието са Българската асоциация на регионалните медии и Община Горна Оряховица.

Кметът инж. Добромир Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева изразиха огромна благодарност към всички местни фирми, които помагат, за да се случат празничните прояви в Горна Оряховица.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов