Жозеф Дол, ЕНП: Балканите винаги са били приоритет за ЕНП, трябва да работим за региона в името на бъдещите поколения

Мисия

16-05-2018, 17:41

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Рисковете за Европа от приобщаването на Западните Балкани са равни на нула, каза премиерът Бойко Борисов

Рисковете за Европа от приобщаването на Западните Балкани са равни на нула. Това каза министър-председателят на България и председател на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция по време на Срещата на върха на Европейската народна партия (ЕНП) в София, в която участва и председателят на ЕНП Жозеф Дол.

„Днес не говорим за ляво и дясно, не говорим за политически партии. Аз съм благодарен на всички партии, както и на шестимата лидери от Западните Балкани, че дойдоха тук. Това е успех на България, на българския народ и аз от името на хората благодаря за това, че до един са тук“, заяви Борисов.

„Надявам се президентите Вучич и Тачи да си подадат ръка и да покажат, че Балканите имат европейско бъдеще“, сподели министър-председателят и допълни, че един от големите проблеми пред Европа днес е Брекзит.

„Утре ще говорим много за това, което се случва, но от миналия Съвет досега не виждам нещо да се е променило в тази посока. Истински сме разтревожени от двете споразумения  - излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран и търговското споразумение“, каза още Бойко Борисов.

По казуса с българските превозвачи премиерът Бойко Борисов обясни, че Европейската комисия е върнала част от текстовете по линия на транспортните фирми. „Някои от тях ни удовлетворяват, други - не. Така че в момента министърът на транспорта Ивайло Московски и екипът му пишат опровержение по някои от точките и се надявам да продължим да работим в тази посока и да имаме съответната подкрепа“, посочи Борисов.

„Балканите винаги са били приоритет за ЕНП. Трябва да работим за този регион в името на бъдещите поколения“, бяха думите на председателя на ЕНП Жозеф Дол. „Отговорността за това, което става на Балканите, е отговорност и на Европа“, подчерта Дол. По думите му Балканите са в границите на Европа, имаме обща история, общ географски район и в общ интерес е това да е един сигурен и проспериращ регион.

„България и нейният министър-председател Бойко Борисов могат да ни помогнат, защото никой не познава положението и проблемите, които съществуват на Балканите, по-добре от него“, отбеляза Жозеф Дол. Той посочи, че трябва да приветстваме свършеното от Бойко Борисов и че българският премиер трябва да запознае лидерите на партии в ЕНП с различните влияния в региона.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)