Спектакълът "Хъшове" на търновския театър влезе в учебника по литература

Животът

17-05-2018, 09:00

Снимка:

Даниел Йорданов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Фотография от историческото заглавие ще бъде отпечатана в новия учебник за VII клас на „Анубис”

Спектакълът "Хъшове" на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново влезе в учебника по литература. Фотография от историческото заглавие ще бъде отпечатана в новия учебник за VII клас на издателство "Анубис" като илюстрация към учебния материал за повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов. Снимката е на великотърновския фотограф Даниел Йорданов, който редовно намира вдъхновение в постановките на храма на Мелпомена в старата столица.

„От издателството са разбрали, че МДТ „Константин Кисимов” е единствен, след Народния театър в София, който прави подобна сценична реализация на „Хъшове”. Свързаха се с нас и поискаха снимки от представлението. Ние сме предоставили авторските права над избраната фотография за определен период от време”, обясни директорът на театъра Васил Вълчев.  

Спектакълът „Хъшове” по мотиви от Вазовата драма влезе в афиша на МДТ през 2017 г. по повод 120-годишнината от рождението на Кисимов. Постановката е на гост-режисьора Бойко Илиев, художник е Лидия Къркеланова, а в нея участва целият драматичен състав на театъра. В образа на Странджата блестящо се превъплъщава актьорът Иван Митев. Главните герои от драмата пресъздават още Детелин Кандев /Македонски/, Милен Иванов /Владиков/, Виктор Терзийски /Хаджията/, Дончо Дончев /Попчето/, Георги Тодоров /Дерибеят/, Стефан Методиев /Добревич/, Стефка Петрова /Г-жа Добревич/, Стефка Златкова /Евгения/. В спектакъла своя дебют на търновска сцена направиха Стоян Борисов в ролята на Бръчков и Дария Йорданова като слугинчето Катинка.

Великотърновци могат да гледат представлението отново на 17 май от 19 часа в голяма зала на МДТ. С него започва маратонът на българските заглавия в празничния месец май. По повод Деня на славянската писменост и култура в афиша на театъра за включени три български заглавия, които се продават на пакетна цена от 18 лв. За всяка от постановките обаче може да се закупи и отделен билет.

На 22 май от 19 часа в голяма зала ще бъде представен мюзикълът "Българи от старо време" по едноименната оперета и повестта на Любен Каравелов. Музиката е на Асен Карастоянов, а либретото - на Коста Райнов. В представлението участват солистите, хорът, балетът и оркестърът на театъра.

На 23 май от 19 часа в камерна зала ще се играе историческият спектакъл „Духът на поета” от Стефан Цанев. Режисьор е Антони Цонев. В образа на Стамболов се превъплъщава актьорът Детелин Кандев, а в ролята на Захарий Стоянов ще видим Иван Митев. Като Гунчо - най-приближеният човек до Стамболов, в представлението излиза Георги Тодоров. Постановката е обогатена с авторската музика на Петър Атанасчев, а сценографията е на Лидия Къркеланова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов