Габрово днес отбелязва 158 г. от обявяването му за град

Велико Търново Лайф

17-05-2018, 13:41

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тортени декоратори представят изкуството си в изложба

В Деня на Габрово – 17 май, който тази година съвпада с църковния празник Възнесение Господне, Габрово отброи 158 години от обявяването си за град. От ранна сутрин храмът „Успение на Св. Богородица“ се изпълни с миряни, дошли както да почетат празника, така и за молебена за здраве и благополучие на Габрово. След църковната служба заместник-кметът Николай Меразчиев издигна знамето на града пред сградата на общинската администрация. За празничната атмосфера се погрижи оркестър „Габрово“ с диригент Николай Венков.

Денят на града ще продължи с Тържествена сесия на Общински съвет – Габрово, която ще се състои в 17.30 часа в Ритуалната зала на общинската администрация. По време на сесията ще бъдат обявени новите носители на официалните отличия на Община Габрово.

Днес, в Деня на Габрово, в 16.00 часа ще бъде открита изложбата „Моето сладко Габрово“.

12 тортени декоратори ще представят сладкото си изкуство в Тера МОЛ Габрово с обещание събитието да е интересно, белязано от спецификата на габровския хумор, запомнящо се и вълнуващо.

Специален гост на изложбата ще бъде габровката Мария Владимирова Озтюрк, която създаде от захар и фондан Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул. Църквата  ще бъде част от захарната експозиция от 17-ти до 23-ти май, след което ще отпътува за Балчик, за да представи Габрово в национална изложба.

Всички желаещи да присъстват на откриването са добре дошли, входът е свободен.

Преди 158 години, през май 1860 г., селището Габрово е провъзгласено за град. Изворите за това историческо събитие дължим на поп Неофит Соколски, който го е отбелязал като приписка в църковния сборник „Пролог за юни, юли и август“. Самото селище е възникнало не по-късно от ХІІ век.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов