В Деня на музеите инж. Добрев разгледа обновената зала "Археология" в Историческия музей

Мисия

18-05-2018, 17:27

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тя ще бъде открита официално в средата на юни

В Деня на музеите, кметът инж. Добромир Добрев, заедно със заместник-кмета Йорданка Кушева, посетиха Историческия музей в Горна Оряховица, за да поздравят екипа му. В музея те бяха посрещнати от директора Пламен Мадемов, който им показа обновената след ремонта зала „Археология“. Тя се реновира благодарение на спечелен от горнооряховския Исторически музей проект към Министерство на културата и предстои да бъде открита в средата на юни. Тогава ще стартира и традиционна инициатива „Семейни съботи в музея”.

Всяка година на 18 май се отбелязва Международният ден на музеите. Решението за това е взето по време на заседанието на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите (International Council of Museums/ICOM ), проведена в Москва през 1977 г. Празникът се отбелязва в 150 страни по света.

"Mouseion" в древността било мястото (храм), което е посветено на музите – покровителки на изкуствата в гръцката митология. В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят вече е институция с много задачи. В музея се събират, пазят и излагат предмети, образи и текстове, свързани с определена епоха или сфера от човешкия живот. Наред с традиционните музеи, излагащи картини, исторически или археологически паметници, съществуват и музеи на почти всичко: музей на транспорта, музей на виното, музей на детството и т.н. От една страна има стремеж да се представи историческата истина, а от друга – подборът на изложенитe експонати съдържа важни съвременни послания. Но най-общо казано музеят е институцията на паметта и идентичността.

От 2003 г. ИКОМ обяви 18 май и за Ден на приятелите на музеите. Целта на празника е да се привлече вниманието на обществеността към мястото и значението на музеите в живота на всеки човек и на цялото обществото.

Според Устава на ИКОМ, приет през 2001 г., музеят е постоянна институция с идеална цел, в служба на обществото и неговото развитие, отворена за публиката и занимаваща се с изследвания, които се отнасят до материалните свидетелства за човека и околната среда. В този документ се подчертава, че „Музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимното разбирателство, сътрудничество и мир между народите“!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов