Засилва се интересът към плуването във Велико Търново

Спорт

19-05-2018, 09:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

150 деца мерят сили днес в състезание в старата столица

Все повече великотърновци решават да запишат децата си на тренировки по плуване. Наблюдава се интерес и от страна на по-възрастните. Положителната тенденция споделиха в интервю за Общинското радио треньорите Светослав Фидаров и Мария Фесчиева от Спортния клуб по модерен петобой „Царевец”-ВТУ и Клуба по плувни спортове „Етър 2000”. Днес те организират плувен празник, в който уменията си в различни дисциплини ще мерят над 150 деца. Тренировките в Общинския басейн при СУ „Емилиян Станев” се провеждат във всеки един от сезоните, условията и през зимата са достатъчно добри, коментира Фесчиева. За съжаление условията в басейна не позволяват да се приемат по-малки деца, въпреки непрестанните запитвания, които се получават от страна на родители. Едва след 5-годишна възраст великотърновчета могат да стартират с тренировките по плуване, с малки изключения, посочиха специалистите. „Преди  имаше басейни в детските градини, един от тях беше в ДГ „Соня”. Водех тренировки там, децата от две години и половина започваха да плуват, до шестгодишна възраст вече усвояваха основни стилове. Има много проекти, дано се осъществят, защото децата са нашето бъдеще, а здравето им е в нашите ръце”, допълни Мария Фесчиева.

Все по-често деца със здравословни проблеми стартират със спорта. Плуването е сред най-добрите начини за справяне с дихателни и опорно-двигателни заболявания. Препоръчва се изправителна гимнастика, а лечението върви ръка за ръка с плуването. Резултатът – след близо година проблемите отшумяват.

Все повече деца страдат от астма днес. След като започнат да плуват, те престават с проблемите с дишането, каляват се и не боледуват, допълниха треньорите.

„Проблемът с базата е най-големият проблем при нас, няма достатъчно място в самия басейн. Но въпреки това всеки може да дойде и да попита – ще направим всичко възможно да се занимава с плуване. Има достатъчно треньори, достатъчно кадри, които да се занимават с желаещи на всякакви възрасти”, допълни Светослав Фидаров.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов