Исторически фест, Нощ на музеите и театри очакват днес великотърновци

Мисия

19-05-2018, 08:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вижте предстоящите прояви и местата на провеждане

Исторически форум-фестивал „Европа и Царевград Търнов“ организира днес Областният информационен център във Велико Търново. Събитието ще се проведе от 10 до 14.30 часа в района между църквата „Свети Петър и Павел“ и „Шишманова баня“ във Велико Търново.

Програмата на фестивала ще представи ежедневния бит, занаяти, изкуства и войнски умения от периода XII-XIV век – времето на династията Асеневци. Зрителите ще имат възможност да стрелят с лък, да опитат ловкостта и сръчността си в средновековните игри, да се запознаят с музиката и танците от епохата, да участват в оцветяване и рисуване върху керамика, да почувстват духа на периода, облечени в средновековни болярски и царски одежди и доспехи, с които ще могат да се снимат за спомен.

В 11 часа малчуганите могат да избират между две театрални постановки – премиерата на „Пипи Дългото чорапче” ще се играе в МДТ, а в салона на читалище „Надежда” театър ВЕСЕЛ представя „Котаракът в чизми”.

Пред паметника Асеневци от 12,30 ч. ще започне Пиняа парти – на него родители и деца ще създадат традиционни мексикански пиняти.

На сцената на Летния театър от 21 ч. с галаконцерт официално ще бъде закрит Старопланинският събор „Балканфолк”.

До 20 ч. днес, по повод Европейската нощ на музеите, за безплатни посещения ще бъдат отворени църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил”, Констанцалиевата къща и Хаджиилиевата къща в Арбанаси, както и паркът на миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България”, който ще работи за посетителите от 18 ч. до 21 часа.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов