Майстори кулинари от страната показаха близо 180 баници на Празника на дрипавата баница във Върбица

Мисия

19-05-2018, 15:04

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Доброто настроение с домакини и гости споделиха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева

Близо 180 баници, дело на майстори кулинари от цялата страна, показаха на празника на дрипавата баница във Върбица. Празникът се организира от НЧ „Градина-Върбица-1894” със съдействието на Община Горна Оряховица. Доброто настроение с домакини и гости споделиха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева. Инж. Добрев поздрави всички присъстващи и пожела следващата година броят на баниците да бъде още по-голям.

Гостите на празника бяха поздравени и от кмета на Върбица Чавдар Мутафов.

Освен домакините в празника се включиха кулинари от 37 населени места и 32 самодейни състава.

„С този празник представяме уникалното многообразие от баници, както от региона, така и от цялата страна, а заедно с него и богатството на българския фолклор”, сподели секретарят на НЧ „Градина-Върбица-1894” Анелия Димитрова.

Голямото разнообразие показваха отрупаните с баници маси. Наред с традиционните баници със сирене, с лопуш, с локум, с тиква, със спанак, имаше още с майонеза, с ориз, с кашкавал, с ябълки, с маслини, с кайма, с бекон, с пиле и гъбен сос, с цвекло, щрудели, щирници, традиционни баници от различни краища на страната и пр. Интерес предизвикваха още и унгарската баница със зеле, малки банички с унгарски червен пипер, щрудел с карамелизиран кокос, баница с кафява захар, дело на драгановските кулинарки. Опашка от желаещи да опитат имаше и пред импровизирания готварски кът на самодейките от Козаревец, които приготвяха традиционни за селото мекици. С любопитство гостите се спираха и пред масата на майсторките от варненското с. Извор, които бяха направили над 30 баници. Една от тях беше особено интересна-баница с млади картофени и копривени връхчета. С тази баница, групата е печелила много награди от кулинарни празници. Рецептата е на над 100 години и идва от родопско с. Борово. Аз я знам от моята майка, сподели майсторката на баницата Теменужка Рачинска. Кулинарките от с. Изгрев показаха и пред гостите как се приготвя баницата с млади картофени и копривени връхчета. Голям интерес имаше и пред специално подредения домашен кът на домакините от Върбица, където 72-годишната баба Стефка предаваше своите умения на малките Даная- на 7 години и 10-гадишната Белослава. Двете момичета майсторски замесиха тесто, от което разточиха кори за да направят диплена и вита баници. Малките кулинарки получиха помощ дори и от инж. Добромир Добрев. С търпение и много любов скоро ще правите вкусни баници, пожела той на момичетата. И още една атракция имаха домакините. Сред тях бе и единственият мъж, който гордо представяше своята баница с маслини. Янко Янков е кореняк върбишчанин и потомък на опълченци, което личеше и от визията му. Баницата е мъжка, много лесна-яйца, сирене, масло, бакпулвер, маслини и кори, пече се на 10 градуса за 45 минути. И за да е още по-хубава, трябва и много мерак, споделя майсторът.

И докато на сцената се изявяваха самодейците, компетентно жури оценявяше най-добрите майстори-кулинари, което по-късно раздаде награди в 32 категории.

Тази година баниците, които бяха представени на празника бяха двойно повече от миналогодишните, но организаторите и гостите си пожелаха през следващата, те да са още повече.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов