НВУ ще домакинства европейската олимпиада по сигурност и отбрана

Животът

20-05-2018, 13:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Откриването й ще бъде във вторник от 9:30 в Дома на културата

НВУ „Васил Левски” домакинства заключителния етап на олимпиадата по обща европейска политика за сигурност и отбрана. Събитието е втората инициатива, която във Велико Търново е част от официалния календар на българското европредседателство. Какво включва програмата на мероприятието за Общинското радио обобщи началникът на висшето военно училище бриг. г-л Пламен Богданов.

Откриването й ще бъде във вторник от 9:30 в Дома на културата на НВУ. За събитието ще пристигнат официални лица и гости от Министерството на българското председателство, Министерството на отбраната и Европейския колеж за сигурност и отбрана в Брюксел, който е главен организатор на олимпиадата.  В нея участват около 38 курсанти от близо 30 военни училища в 15 европейски страни. Други 32-ма офицери, журиращи и съпровождащи лица ще бъдат гости на НВУ през идната седмица, като всички те ще се включат в шествието до паметника „Майка България”, по случай празника на българската писменост и култура – 24 май.

Курсантите ще се представят на олимпиадата с тема от общата европейска политика за сигурност и отбрана, която са развили през годината. Най-добрите отбори ще се изправят едни срещу други в специално състезание, в което ще бъдат излъчени индивидуални и групови победители. То е отворено за търновската общественост и желаещите да станат съпричастни със събитието могат да го наблюдават на 23 май във военния университет.  Олимпиадата по обща европейска политика за сигурност и отбрана се провежда през една година, а това е четвъртото й поредно издание. През настоящата седмица ще бъде извършено класиране и ще бъдат определени младите военни в европейския топ 10, от тях – петимата най-добри и индивидуалния първенец. В петък, отново в дома на културата от 9 часа всички те ще получат своите отличия и награди.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов