Медици обясняват на студенти от ВТУ ползите от донорството

Животът

21-05-2018, 13:31

Снимка:

кадър БТВ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гости на вуза ще са д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова

На 29 май 2018 г. /вторник/, от 14:30 часа, в зала 321на Ректората на ВТУ  ще се проведе среща между студенти и д-р Сибила Маринова /началник ОАИЛ при МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“/ и д-р Ваня Лъчезарова - координатори по донорство.
Събитието е част от мащабната информационна кампания, която д-р Маринова и д-р Лъчезарова провежда в полза на донорството на органи и тъкани от 2016 г. насам. В тази първа по рода си среща пред студенти и преподаватели от ВТУ координаторите по донорство ще разясняват законовите, морални, етични и медицински аспекти на донорството, настъпването на мозъчна смърт и трансплантациите. Реаниматорките приемат донорството за лична кауза, защото то спасява човешки животи. „Когато за някого няма никаква надежда, той може да дари тази надежда на някой друг”, твърди д-р Сибила Маринова. „Да убедиш някого да дари органите на свой близък е най-тежкият момент в работата“, каза д-р Ваня Лъчезарова.
Ще отговорим на всички зададени ни въпроси, категорични са двамата координатори.
За две години и половина д-р Маринова и д-р Лъчезарова имат десетки срещи с учениците от горните класове във всички търновски училища, с техните учители, както и с преподаватели и ученици в Горна Оряховица. Трудът и постоянството им в изпълнението на тази кампания донесоха на д-р Маринова и д-р Лъчезарова приза и отличието "Достойните българи" в инициативата на вестник „24 часа“, на 19 март т.г., във военния клуб в София. Областната болница във Велико Търново стана донорска база № 1 в страната.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов