От старата столица днес стартира националната кампания „Селфи с книга”

Велико Търново Лайф

22-05-2018, 17:13

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Десетки млади хора се снимаха с любимото си четиво

Националната кампания „Селфи с книгата, която чета в момента“ , стартира днес от Велико Търново. Идеята за инициативата, която е посветена на Деня на българската просвета и култура – 24 май, тръгна от група млади хора от старата столица и от репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов.

В Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ преди обяд се събраха десетки ученици, студенти и ентусиасти, желаещи да се включат в кампанията. Любезен домакин на събитието бе Иван Александров, директор на библиотеката, която е съорганизатор на кампанията.

„Четенето е модерно, защото в книгите се крие особено очарование!“, така се обърна към присъстващите Илия Гайдов, студент филолог и поет. Основният инициатор на „Селфи с книгата, която чета в момента“ – журналистът и репортер на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов разказа, че е достигнал до тази идея заради тревожните тенденции, които показват, че през последните години масово хората не си купуват и не четат книги. Той цитира изследване за миналата година на Евростат за културните предпочитания и навици на населението на Европа, според което близо 60% от българските мъже не са прочели нито една книга през изминалата година, а при жените този процент е 42.2%.

В кампанията с голямо желание се включи и Яница Стойкова, тазгодишният носител на общинската награда „24 май“, която се връчва на абитуриент от Велико Търново. Дванадесетокласничката от Езикова гимназия  разказа, че още от петгодишна посещава библиотеките и там се чувства изключително комфортно. През годините тя си направила собствена колекция от книги, с която била много горда. Яница чете освен български автори и преводна литература на български, и произведения на английски, и немски в оригинал, тъй като учи в чуждоезикова паралелка.

Абитуриентката призна, че за шести път чете „Летящата класна стая“ на Ерих Кестнер и ще се снима с тази книга.

Телевизионният журналист Мирослав Дечев сподели, че първото му висше образование  е „Книгоиздаване“ и показа съвсем наскоро излязлата от печат своя книга „10 години телевизия“. Дечев е един от двамата тазгодишни носители на общинската награда „Култура“ за 2018 г.

„Смятам, че не трябва само да се снимаме от екзотични плажове, от пътувания и купони, но нека да си направим селфи с книгата, която наистина ни е впечатлила и е запалила нашето любопитство!“, призова още младият журналист.

Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов също заяви, че с удоволствие се включва в кампанията и тази вечер ще публикува своето селфи с книгата, която чете.

В кампанията се включват и известни лица от културата, медиите, спорта и шоубизнеса като звездата на сериала „София- Ден и нощ“  Крис Ненков и приятелката му Анджела Павлова, които изпратиха цяла фотосесия от библиотеката. Селфита изпратиха и рапърът 100 кила, репортери на „Господари на ефира“ и др. Кампанията продължава, като идеята е хората от различни възрасти да се снимат с любомите си заглавия от всякакви места и да след това да ги споделят в социалните мрежи , отбелязвайки с хаштаг мотото #селфискнига.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов