За пръв път курсанти от НВУ и чуждестранни военни академии в празничното дефиле на 24 май в Търново

Мисия

23-05-2018, 07:00

Снимка:

Ростислав Грънчаров

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По традиция дефилето ще води Неделното училище на отец Славчо

Над 750 деца, ученици и курсанти ще се включат в празничното шествие на 24 май във Велико Търново. По традиция дефилето ще води Неделното училище на отец Славчо. Ще го следват Духовият оркестър на Общината и блокът на детските градини. Очакваме между 50 и 100 малчугани да изминат разстоянието от Паметника на обесените до театъра, съобщи за Общинското радио директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова.

Представителните групи ще бъдат подредени в  шест блока. В първия  са Профилираната хуманитарна гимназия, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и НВУ „Васил Левски. „Курсанти от висшето военно училище за първи път се присъединяват към инициативата. С тях ще бъдат и 38 техни колеги от 28 военни академии и университети в страни членки на Европейския съюз. В момента те участват във финалния етап на олимпиадата по обща политика за сигурност и отбрана на ЕС, която се провежда в Националния военен университет”, поясни Игнатова.

Вторият блок е на основните училища „Димитър Благоев”, „Бачо Киро”, „Христо Ботев”,  „Петко Р. Славейков” и „Св. Патриарх Евтимий”.

В третия са учениците от средните училища „Емилиян Станев”, „Владимир Комаров”, „Г. С. Раковски” и „Вела Благоева”. Спортното училище оформя четвъртия блок. В петият блок ще дефилират възпитаниците на Езиковата гимназия, ПМГ „Васил Друмев” и частната „Аркус”. Шестият блок от 200 ученици и преподаватели е определен за професионалните гимназии по електроника, икономика, туризъм, моден дизайн и строителство, архитектура и геодезия.

Шествието ще тръгне от 10,30 от площад „Велчова завера”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов