Десетки деца научиха как се прави пинята

Велико Търново Лайф

23-05-2018, 08:22

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За историята и технологията на пинятите разказа Ралица Касабова

Десетки деца се забавляваха, а и се научиха как си направят собствена пинята вкъщи по време на „Пинята парти“, което се проведе във Велико Търново. Малчугани и техните родители овладяха тънкостите в направата на шарения символ, за който мексиканците вярват, че носи здраве, като част от програмата на „Mes Hispanico” – Месеца на испаноезичните държави във Велико Търново.

За историята и технологията на пинятите разказа Ралица Касабова от piñata.bg, която от четири години професионално прави шарените аксесоари. „Пинятата е традиционен символ, който се използва по време на празници и тържества“, каза тя. После помогна на всички деца да направят свои пиняти.

С лепило от вода и брашно, върху предварително поготвен балон се залепва хартия от каталози или вестници. Когато се направят няколко слоя, пинятата се оставя да изсъхне, обикновено за 3-4 дни. После балонът в основата се спуква, а твърдата обвивка се украсява. С помощта на цветна хартия, ножици и лепило следва веселата част по декорацията. Преди това пинятата се пълни с бонбони, конфети, дребни играчки и каквото ви дойде наум, научиха децата.

Малчуганите сами си изработиха четири пиняти, като бяха разделени на отбори, а накрая всички заедно се включиха в забавното им разбиване. Бонбони имаше за всички участници, любезно осигурени от „Захарни заводи“ АД.

Край паметника „Асеневци“ децата танцуваха латино танци, рисуваха, участваха в интересни игри и научиха много любопитни факти за испаноезичните страни.

„Пинята парти“ е част от програмата на Mes Hispanico - Месец на испаноезичните държави във Велико Търново. Пълната програма със събития можете да прочетете тук: https://www.facebook.com/meshispanico/

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов