Прокуратурата иска по-големи наказания за трима телефонни измамници

Крими

23-05-2018, 12:32

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Жертвата от Пчелище оставила 8 бона до контейнер

Районна прокуратура – Велико Търново ще протестира присъдите на трима телефонни измамници с искане за увеличаване на размера на наложените наказания.

З.Ж., Ц. А. и З. В. са признати за виновни за  това, че на 21.11.2017 г. в с. Пчелище, след предварителен сговор, в немаловажен случай, с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у жена от с. Пчелище, че трябва да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами и с това й причинили имотна вреда в размер на 8000 лева. Като З. В. е извършил деянието при условията на опасен рецидив. З. В. е осъден на две години и четири месеца лишаване от свобода. На другите двама подсъдими е наложено наказание по една година и четири месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 НК е отложено с три години изпитателен срок.

 

На 21.11.2017 г. тримата решили да извършат телефонни измами. Снабдили  се с мобилни телефони и сим карти, регистрирани на други лица и започнали да звънят на различни стационарни номера в  села от Община В. Търново. Обвиняемите предварително се сговорили да въвеждат жертвите си в заблуждение, като се представят за служители на МВР и да разиграват сценарий, при който искат съдействие за залавяне на престъпна група, извършваща телефонни измами.

Така З. В. се свързал с пострадалата жена, представил се за полицай, който работи по задържане на "телефонни измамници", за което било необходимо да му съдейства и поискал да посочи мобилен телефонен номер, чрез който да се свърже с нея. Малко по-късно й се обадил З. Ж.,  преправил гласа си на женски, като се представил за дъщерята й и обяснил, че е пострадала и трябват спешно пари за операция. След това З. В. отново преправил гласа си и обяснил, че е "лекар", като поискал 5 000 евро, за неотложната операция. Докато провеждала разговора на стационарния телефон, обвиняемите позвънили и на  мобилния, на който „полицаят“ й казал да приготвя парите, за да може да хване измамниците. Пострадалата събрала всичките си пари и по дадените указания ги оставила до контейнер.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов