Изложба във Велико Търново събира в едно рисувано стъкло, бродирани бижута и гоблени

Мисия

23-05-2018, 14:16

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Автори на оригиналните творби заместник-кметът на Старата столица Снежана Данева-Иванова и журналистът Мила Милчева

Изложба представя в общо пространство рисувано стъкло, ръчно изработени бродирани бижута, гоблени и аксесоари. Експозицията „Стъкло и конец“ е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново, където ще остане до 9 юни включително. Тя бе открита във вечерните часове на 22 май при много голям интерес, а посетителите бяха от всички обществени среди.

Автори на оригиналните творби са финансистът и заместник-кмет на Старата столица Снежана Данева-Иванова и журналистът и дългогодишен главен редактор на в-к „Янтра днес“ Мила Милчева. Сред гостите на изложбата бяха заместник-кметът проф. Георги Камарашев и председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдоново.

Вече 15 години Снежана Данева-Иванова рисува върху стъкло и продължава да усвоява нови техники и похвати в стила. Любимите й сюжети са цветята. Мила Милчева създава оригинални, ръчно изработени гоблени, бродирани бижута и аксесоари. В творбите й присъстват шевици, мотиви и символи от българския фолклор и др.

Всяка от двете дами се представя с по 35 подбрани произведения. Има и общи творби – част от шевиците, розов кът с обици и колие с рози, рисуван декандер с две чаши, красиво яйце и др.

С изложбата авторките се включиха в благотворителната кауза за възстановяване на Багриловия надпис, който е изсечен в скала по пътя между жп гарата и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Текстът е на художника и общественик Димитър Багрилов и гласи: „Българино, помни, че ти в царуването на Н.В. Фердинанд I, Цар на българите, се бори юнашки и освободи: Македония - на 29.IX. 1915 г., а Добруджа - на 04.I. 1917 г.”. Над тези думи са изобразени гербът на България и царската корона. Идеята за възстановяването е на група интелектуалци от Велико Търново, начело с директора на Художествена галерия „Борис Денев“ Николай Сираков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов