Две събития в старата столица представят поклонническия маршрут Камино

Животът

24-05-2018, 09:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Своите преживявания споделят доц.д-р Слави Димитров и Пламен Симеонов

Две събития за поклонническия маршрут Камино предстоят във Велико Търново в рамките на Mes Hispanico - Месеца на испаноезичните държави. Утре и 26 май от 19:00 ч. посетителите на клуб ТАМ ще могат да научат повече за пътя, по който преминават над 200 000 души годишно.

 „Туристически маршрути по пътя на Сантяго“ ще представи утре в ТАМ доц.д-р Слави Димитров. Той е роден в град Омуртаг, Търговищка област. Завършва специалност История и география във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. От 1999 г. е асистент по икономическа и социална география в катедра „География” на ИФ на ВТУ. Научните му интереси са в областта на туризма и регионалната география на страните. Специализира в университетите Куимбра, Миню, Порту (Португалия), Сантяго де Компостела (Испания) и Загреб (Хърватия). През 2007 г. защитава дисертация на тема: „Структура и регионален анализ на земеделието на Португалия”. От 2011 г. е доцент по икономическа и социална география. От 2016 г. е преподавател в катедра „Туризъм” на СФ на ВТУ. Автор е на монографиите: „География на португалоговорещите страни”, „География на стопанството на Португалия” и „Трансграничното сътрудничество между Испания и Португалия”. Има над 80 научни публикации в България, Албания, Бразилия, Испания, Португалия, Република Корея, Румъния и Русия.

На 26 май, от 19:00 часа в ТАМ Пламен Симеонов ще представи авторския си филм "Пътят Камино - преживяването".

Филмът е от документелно-романтичен жанр и ще ви потопи в преживяването на Камино. Ще покаже всички аспекти на „пътя“, като постави акцент върху личните душевни преживявания, културните особености, както и на някои съвети, поднесени със щипка хумор.

История за хора, които са поели по пътя на поклонника по най-разнообразни причини, всеки търсещ решения на въпроси, които най-горещо го вълнуват. Древен път на рицари тамплиери, алхимици, келти, датиращ може би хилядолетия назад.

Преживейте онзи път, на който хората стават по-добри и се отнасят братски един с друг. Път, по който човек се обръща навътре, за да получи отговорите от сърцето си.

Двете събития са част от програмата на Mes Hispanico - Месец на испаноезичните държави във Велико Търново. Пълната програма със събития можете да прочетете тук: https://www.facebook.com/meshispanico/

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов