Инж. Добромир Добрев:"Днес празнуваме най-светлия български празник"

Мисия

24-05-2018, 09:50

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Празнично обръщение на кмета на община Горна Оряховица

Уважаеми учители, 

Уважаеми дейци на просветата и културата,

Уважаеми госпожи и господа,

 

Днес празнуваме най-светлия български празник на духовността, писмеността и просветата. 24 май е денят, в който всички българи, под тържествените звуци на „Върви, народе възродени!”, се прекланяме пред величието на българското слово, като отдаваме почит и уважение на създателите на българската азбука и на духовните титани на България.

Денят на Светите братя Кирил и Методий е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, непреходен символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност.

Достойнство – защото сме потомци на славен народ!

Традиция – защото още от времето на първопрестолна Плиска на Симеон Велики и Черноризец Храбър почитаме Светите братя и великото им дело!

Гордост –„Че и ний сме дали нещо на света и на вси славяни, книги да четат”. Наред с латинската и гръцката азбука, кирилицата днес е третата азбука на обединена Европа. В известен смисъл идеята за обединена Европа са изповядвали още солунските братя, обявени на 30 декември 1980 г. от папа Йоан Павел II за съпокровители на Европа.

Духовност – защото сме единственият народ с официален празник на своето слово, просвета и култура!

Нашият народ с достойнство, традиции, гордост и духовност има увереността да твори бъдеще. Затова всички ние се чувстваме участници в общото шествие на народа ни към „Светли бъднини”, които ние тук и сега искаме да сътворим и да завещаем на своите наследници.

Уважаеми хора на словото и духа български, бъдете достойни следовници на вековната традиция на почит и преклонение пред знанието! Нека просветата и културата бъдат висша ценност и отговорност на всеки, защото запазването на идентичността на народа ни, на българските традиции и обичаи е силата, която ни обединява като нация и ни прави уникални и неповторими сред другите народи.

Уважаеми просветители, с дълбока признателност Ви поздравявам по случай Деня на писмеността и просветата. Всички знаем, че чрез словото децата ни получават знание и отварят прозорец към света. Пожелавам Ви все така, с любов и внимание, да продължите да изпълнявате великата си мисия – да образовате нашите деца, да ги възпитавате като достойни българи и отговорни граждани.

На 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Ви благодаря за силата и постоянството, с които съхранявате българската духовност, за вдъхновението и ентусиазма, с които развивате дарованията, способностите и възможностите на нашите деца, за усилията и търпението, с които всеки ден утвърждавате националното ни самочувствие и гордост.

Уважаеми деятели на българската просвета, наука, култура и изкуство, днес и най-големите скептици трябва да признаят, че Горна Оряховица запази в годините на преход позициите си в областта на образованието и успя да обогати културния календар с много стойностни прояви.

На този светъл и почитан от народа ни празник ви желая здраве, светли дни и удовлетвореност от постиженията по пътя, начертан от мисията Ви – достойно да продължавате великото дело на Светите братя Кирил и Методий и книжовниците след тях.

 

Честит празник!

 

инж. Добромир Добрев

Кмет на Община Горна Оряховица

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов