Ателие „История и памет” с втори международен проект

Животът

24-05-2018, 10:43

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Възпитаниците на ВТУ участваха в младежки семинар в Сицилия

Възпитаници на Великотърновския университет участваха в младежки семинар по проект  „Младите хора и европейското законодателство“, който се проведе от 13 до 18 май 2018 г. в гр. Корлеоне, Сицилия. Това е вторият международен проект, който се осъществява от Ателие „История и памет“ в партньорство с Европейски информационен център - Велико Търново по програма „Еразъм +“. В състава на студентската група участваха Йордан Райков, Александър Александров, Елисавета Георгиева, Петър Петров и Георги Занков.

Планираните дейности се проведоха в знаковия за Сицилия град Корлеоне. Партньори по проекта заедно с България бяха още 4 държави – Румъния, Словакия, Естония и Латвия. За по-голяма част от младите хора това бе първа международна изява, но за представителите на Търновската Алма матер събитието се оказа поредна възможност да се докажат като лидери сред своите връстници на международно ниво.

Основна задача на участниците в срещата бе да изготвят мултимедиен проект, който да отразява възгледите и да демонстрира отношението на местните хора към мафията. Разделените по групи младежи имаха възможност да избират работни ресурси между снимка, аудиофайл или кратък филм. Българската и румънската група предпочетоха работа върху филм, илюстриращ действията на мафията.

Особен интерес сред младите хора предизвикаха срещите с представители на местната власт и извънредното управление (Общински съвет) на града. За международните участници бе истинско предизвикателство да видят и да научат повече за това как жителите на Корлеоне и местната власт се борят заедно срещу престъпността и корупцията. Актуалността на провежданите в града мероприятия се повишава значително предвид факта, че мафиотските „набези“ продължават и понастоящем, но местните хора все по-често намират смелост да им се противопоставят. Друг важен за гражданите на Корлеоне проблем, който  също предстои да бъде решаван, е този за свободата на словото.

По традиция и този път в програмата на семинара бе включена междукултурна вечер, в която всяка група представя своята държава. България събра заслужени овации както за традиционната кухня, така и за народните танци, които предизвикаха много емоции сред всички присъстващи. Студентите не пропуснаха да подчертаят и факта на настоящото европредседателство на България.

По време на пътуването на българската група из Италия младите лидери успяха да се поклонят на гроба на св. Кирил в Рим. Посещението им бе своеобразно обвързано с патронния празник на Великотърновския университет и почитането паметта на светците през месец май.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов