Горна Оряховица празнува Деня на българската просвета и култура /снимки/

Мисия

24-05-2018, 12:44

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-нетърпеливи да дефилират бяха децата от детските градини

С празнично шествие започна Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Горна Оряховица.

Шествието, посветено на 24 май премина по главната улица на града Представителна група, водена от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, председателя на общинския съвет, заместник-кметове, общински съветници, общинска администрация, просветни и културни дейци поведоха празничната колона. Най-нетърпеливи да дефилират бяха децата от детските градини. Облечени празнично, усмихнати с много цветя, балони и знаменца малчуганите преминаха през центъра на града. Като част от празничното дефиле на децата беше изпълнението на мажоретния състав при ДГ „Здравец”.

С цветя, знаменца и балони дефилираха и учениците от учебните заведения в Горна Оряховица. Изключително пъстри, с балони в цветовете на националното знаме, много цветя, бяха ученическите блокове.

По традиция първи премина блокът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. В празничното шествие се включиха представителни блокове от всички учебни заведения в Горна Оряховица. Поздрав към горнооряховчани отправиха мажоретните състави при СУ „Георги Измирлиев“. СУ „Вичо Грънчаров” също спази традицията и поздрави публиката с изпълнение на мажоретките от училището. С букви изплетени от цветя преминаха учениците от СУ „Георги Измирлиев”, водени от своите учители, облечени в народни носии. Атрактивната инициатива на колектива на гимназията предизвика много аплодисменти от публиката на пл. „Георги Измирлиев“. Специално пано за празника 24 май бяха изтъкали учениците от Клуба по тъкачество с ръководител Румена Димитрова.

Блокът на СУ „Вичо Грънчаров“ бе воден от мажоретния състав, който е гордост за училището и е носител на много отличия от национални и международни конкурси. Децата от основния курс бяха избаротили букви, с които изписваха „Върви народе възродени“.

Пъстри, атрактивни със знамена и балони бяха и блоковете на останалите училища.

И разбира се появяването на ученическия блок на ПТГ „Васил Левски”, които по традиция слагат финал на празничното шествие не остана незабелязан. Празнично украсен кабриолет, туниногован автомобил водеха ученическия блок.

Празникът в Горна Оряховица продължава. В Художествена галерия „”Недялко Каранешев” за втора поредна година ще бъдат връчени наградите „Млада Горна Оряховица“. От 18.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ е празничното шествие на абитуриентите от горнооряховските училища.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов