Инж. Дилян Млъзев : Щом словото е силно, духът ни е буден - velikotarnovo.utre.bg

Инж. Дилян Млъзев : Щом словото е силно, духът ни е буден

24 май 2018, 13:06 | Мария Христова
  • Снимка:
    фейсбук

Празнично приветствие на кмета на община Елена

Уважаеми учители, просветни и културни дейци, скъпи ученици, мили деца, уважаеми съграждани,

 

За мен е чест да Ви поздравя с 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

 

Този ден е най-светлият, най-съкровеният, най-българският празник. 24 май е символ на достойнство, традиции и духовност. Той е специален ден за нас, българите, който ни обединява и изпълва с национална гордост, „че и ний сме дали нещо на света – на вси славяни книги да четат“. Българското слово от древни времена има своя писменост, своя знак върху културното минало и бъдеще на света. А щом словото е силно, духът ни е буден.

 

На този свят ден се прекланяме пред великото дело на славянските първоучители Кирил и Методий, прославяме духовния подвиг на техните ученици, съхранили корените на българската идентичност. 24 май е и личен празник за всеки един от нас, който събужда спомени за първите учители и първата научена буква. Днес във всеки училищен двор, във всяко кътче по света, където има българи звучи гордо и красиво химнът „Върви, народе възродени“, чиито пламенни стихове сътвори големият български писател, роденият във възрожденска Елена Стоян Михайловски.

 

Днешният празник се свързва с творчеството, образованието, науката и културата. Изказвам заслужена благодарност на учителите, които отговорно и всеотдайно образоват и възпитават нашите деца. 24 май е ден за признателност за труда и приноса на културните дейци за обогатяване на историята и традициите на Еленския край.

 

Пожелавам на учениците и децата да са ученолюбиви и любознателни, упорити и смели в мечтите и делата. Пазете родния български език, той е вашият прозорец към света!

 

ДА НИ Е ЧЕСТИТ СВЕТЛИЯТ ПРАЗНИК 24 МАЙ!

 

инж.Дилян МЛЪЗЕВ

Кмет на община Елена

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета