Над 10 000 великотърновци шестваха на светлия празник на просветата /снимки/

Мисия

24-05-2018, 14:31

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От 18 ч. започват дефилетата на абитуриентите

По традиция, навръх Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост, кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов се срещна със съвременните просветители и будители на Велико Търново – учителите, преподавателите от университетите, творците и дейците на културата, музейните, библиотечните и читалищни деятели. Той им благодари за техния неуморен и изключително важен за България и Старата столица труд. „Вие давате знания на нашите деца, възпитавате ги в дух на родолюбие, просвещавате цялото ни общество и учите всички нас да бъдем добри българи, да познаваме историята на нашата държава и народ, да пазим традициите и обичаите, да обичаме нашия град и нашата родина. Вашите постижения в сферата на науката, изкуствата, културата издигат авторитета и престижа на Велико Търново както в България, така и по света, а Старата столица и днес, както в славното минало, е център на просветата, духовността и културата.” – каза кметът на Велико Търново. Той поздрави и учителите, които през последните 12 месеца успешно са защитили докторски дисертации.

Над 10 000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, жители на Старата столица и гости от 15 държави се включиха в шествието, посветено на големия български празник. То започна от площад „Велчова завера” и продължи до сградата на Общината.

Най-малките великотърновци носиха портрети на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, на бележити дейци на науката, образованието, културата и изкуствата от старопрестолния град и България.

В 18,00 ч. пред сградата на МДТ „Константин Кисимов“ започват абитуриентските дефилета. В 21,30 ч. на площад „Цар Асен I” ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов