Ректорът на ВТУ беше на аудиенция при папа Франциск

Животът

25-05-2018, 16:19

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проф. Бонджолов е част от делегацията, водена от проемиера Бойко Борисов

Днес министър-председателят Бойко Борисов и водената от него българска делегация бяха на аудиенция при главата на Римокатолическата църква Негово Светейшество папа Франциск. Поводът е честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Българската делегация, ръководена от премиера, включва в състава си представители на вероизповеданията у нас, на академичната общност и дейци на културата. На срещата с папа Франциск присъстваха Западно- и Средноевропейският митрополит на БПЦ Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на Великотърновския университет  „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов и на УНСС проф. Стати Статев, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев. Тяхното участие в аудиенцията е признание за постиженията им и е израз на значението, което българското правителство отдава на образованието, науката и културата.

„Аудиенцията във Ватикана е огромен жест на Папата към българския народ, към изключителното дело на светите братя Кирил и Методий, към това, че сме дали писменост“, коментира премиерът Борисов при посещението си в Рим на 24 май 2015 г.

Проф. д-р Христо Бонджолов проведе изключително полезни за Великотърновския университет разговори с представителите на правителството, които участваха в официалната правителствена делегация в Италия.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов