Министър Нанков : АМ Хемус ще стигне до Велико Търново през 2021 г.

Мисия

28-05-2018, 14:27

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Строителството и повишава инвеститорския интерес, подчерта кметът инж. Даниел Панов

Благодарение на бъдещото строителство на АМ Хемус във Велико Търново е налице засилен инвеститорски интерес. Това съобщи днес кметът на общината инж. Даниел Панов по време на форума за строителството на автомагистралата, провеждащ се в старата столица с участието на депутати, министъра на регионалното развитие Николай Нанков, представители на Агенция „Пътна инфраструктура”, кметове от Северна България и бизнесмени.

380 са издадените строителни разрешения на територията на община Велико Търново през миналата година спрямо 265 през 2016 г. 150 милиона евро са инвестирани в мебелен клъстър в южната промишлена зона, в предприятия и различни по обем индустриални зони.

Търновския кмет дебело подчерта, че е от изключителна важност строителството на АМ Хемус да върви паралелно с изграждането на високоскоростния път Русе – Велико Търново - Свиленград и двата обекта да се разглеждат като едно цяло. Даниел Панов изрази надежда правителството за отпусне финансиране и за северния пътен възел при Велико Търново, който да поеме трафика между старата столица и Горна Оряховица.

До 2021 година Хемус ще достигне до Велико Търново, беше категоричен министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на форума днес. Вече се строят 9,3 км от Ябланица до Боаза.

Отсечката Русе – Велико Търново от високоскоростния път до Свиленград може да започне вече да се строи, ако ВАС не отхвърли екооценката. Тя ще е дълга 133 км, цената и ще е около 1,4 млрд. лв. и би трябвало да е готова до 2021 г., допълни министър Нанков.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)