За Горна Оряховица 28 май е ден за почит и преклонение пред паметта на героите

Мисия

28-05-2018, 14:41

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На този ден през 1876 г. в центъра на града е обесен Георги Измирлиев – Македончето

С поднасяне на венци и цветя пред паметниците в центъра на града започна Денят за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица. Всяка година на 28 май горнооряховчани почитат загиналите във войните свои съграждани. На този ден през 1876 г. в центъра на Горна Оряховица е обесен Георги Измирлиев – Македончето, който е бил помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в Първи търновски революционен окръг по време на Априлското въстание. 25-годишният революционер сам слага примката на шията и си увисва на бесилото с думите „Сладко е да се умре за свободата на Отечеството”. Днес тези думи са изписани на паметника на Георги Измирлиев, който е един от символите на Горна Оряховица.

„Нека днес да почетем всички наши герои, да помним и да предаваме тяхното дело на следващите поколения”, каза директорът на Историческия музей Пламен Мадемов. Венци и цветя бяха поднесени в Алеята на възрожденците в парк „Христо Ботев” и пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани от ръководството на Общината, от политически партии, организации, граждани. Да се преклонят пред героите на Горна Оряховица в парк „Христо Ботев“ дойдоха и деца от ДГ „Ален мак“, които също положиха цветя пред паметниците.

В 17.00 ч. в Младежкия дом ще бъде открита изложба с картини от ХІХ пленер Живописатира. Пленерът традиционно се провежда в празничните за Горна Оряховица дни и в него участват както художниците от Гоарт, така и гостуващи художници от страната и от побратимените градове.

Денят за почит и преклонение ще завърши с тържествена заря-проверка на пл. „Георги Измирлиев“. Тя ще започне в 21.00 ч.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов