С тържествена заря-проверка завърши Денят за почит и преклонение в Горна Оряховица

Мисия

29-05-2018, 08:39

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Сред гостите бяха министър Нанков, Цветан Цветанов, инж. Даниел Панов

С тържествена заря-проверка, която наблюдаваха десетки горнооряховчани, завърши Денят за преклонение и почит пред героите. Командващ на тържествената проверка бе капитан Йордан Николов. Военно формирование 22 790 – Горна Оряховица и духовият оркестър при Националния военен университет „Васил Левски“, с диригент майор Николай Косев направиха незабравимо усещането на пл. „Георги Измирлиев”.

Официални лица на тържествената заря-проверка бяха кметът инж. Добромир Добрев, генерал-лейтенант от резерва Стефан Василев, министърът на регионалното развитие Николай Нанков, народните представители Цветан Цветанов, инж. Клавдия Григорова – Ганчева, Станислава Стоянова, Явор Божанков, Даниел Панов – председател на УС на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на Община Велико Търново, председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, майор Атанас Колев - началник на щаба на Военно формирование 42 600 Мусачево. На тържествената церемония присъстваха още цялото ръководство на Община Горна Оряховица, общински съветници, делегации от побратимени градове, представители на войнски и родолюбиви организации, ветерани, много гости. Слово по повод деня за преклонение и почит пред героите произнесе кметът инж. Добромир Добрев.

„Мястото на героите ни е в нашата памет и в тази на идващите след нас поколения. Това е единствената награда за саможертвата на смелите, която българската история дава.

И днес сме се събрали тук, за да се преклоним пред тези, чийто пример се стараем да следваме – пред нашите герои.

Поклон пред паметта им“, , каза в словото си инж. Добрев.

След тържествената проверка на воинските части, беше изпълнен и ритуалът с обкичването на паметника на Георги Измирлиев с венец от млади борци. Традицията се поставя през 30-те години на 20 век от горнооряховчанина Марин Дърлев, който се изкачва на пиедестала на паметника и поставя лавров венец от живи цветя.

Тази година по паметника се изкачи младата надежда на Спортен клуб по борба „Локомотив” - Аделина Момъкова – завоювала І място на Държавно лично първенство за кадетки кат. 49 кг; І място на Държавно лично - отборен шампионат за кадетки кат. 49 кг; 10 място на европейско първенство за кадетки в Скопие, Република Македония.

Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени и венци от кмета на общината инж. Доромир Добрев, от Красимир Каракачанов – заместник-министър председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, от министъра на регионалното развитие Николай Нанков, от народните представители Цветан Цветанов, инж. Клавдия Григорова – Ганчева и Станислава Стоянова, от депутата Явор Божанков, от Даниел Панов – председател на УС на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на Община Велико Търново, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от майор Атанас Колев - началник на щаба на Военно формирование 42 600 Мусачево, от военно формирование 22 790 Горна Оряховица и от Съюз на ветераните от войните; Съюз на военноинвалидите и военно пострадалите; Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

С мощна заря над пл. „Георги Измирлиев” завърши Денят за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов