За деветнадесети път Горна Оряховица посрещна художници за пленер „Живописатира”

Животът

29-05-2018, 08:42

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В продължение на няколко дни твориха 12 художници от България и Румъния

С изложба в Младежкия дом в Горна Оряховица завърши тазгодишното, ХІХ-то издание на пленера „Живописатира”. В продължение на няколко дни твориха 12 художници от България и Румъния, които чрез живопис и карикатура вплетоха в платната си актуални проблеми от региона и страната.

Предизвикателството „Живописатира” тръгва през 1999 г. С първото издание на пленера започва и партньорството на местната власт със Съюза на българските художници. През годините десетки български и чуждестранни творци, главно от побратимените на Горна Оряховица градове работят заедно.

Според регламента на пленера Общината откупува по една картина от художник и всеки художник подарява по една картина на Общината. Творбите остават във фонда на Художествена галерия „Недялко Каранешев”.

Тази година в пленера се включиха Паун Костел и Еужения Думитриу от Румъния, Красимир Коцев от Плевен, Сашо Казанджиев от Ямбол, Костадин Жиков от Първомайци и Станимир Бориков от Велико Търново. Като гост в изложбата се включи и Класимир Стойчев от Ямбол. Горнооряховското сдружение Гоарт бе представено от Роза Абаджиева, Пепа Хаджитодорова, Деница Александрова, Янко Янков, Илия Банков и Петър Крусев.

Експозицията бе открита от заместник-кмета Йорданка Кушева. „Вие сте хора на духа и аз съм щастлива да съм сред вас. В най-българската седмица хората на духовността трябва да вървят заедно. Пожелавам ви да творите добро и красота“, обърна се към художниците заместник-кметът.

По традиция от първите години на пленера, за закриването му гръмнаха няколко бутилки шампанско, а творците се разделиха с планове за следващите съвместни изяви. За всеки един имаше подарък и грамота от Общината, а от името на творците Янко Янков благодари на общинската управа за подкрепата, която оказва на изкуството.

ХІХ-то издание на Международен пленер „Живописатира” се организира от Община Горна Оряховица, Младежки дом и Сдружение Гоарт със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов