Десет достойни горнооряховчани бяха отличени на Празника на града

Мисия

29-05-2018, 15:08

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Почетен гражданин посмъртно стана летописецът на Горна Оряховица Михаил Михайлов

С тържествената сесия на Общинския съвет започна празничният 29 май в Горна Оряховица. Гостите на празника по стара българска традиция бяха посрещани с хляб и сол и стръкче здравец. В Зала 1 на Общината прозвучаха химнът на Република България и на Европейския съюз.

На тържествената сесия по повод празника на Горна Оряховица присъстваха народните представители Цветан Цветанов, инж. Клавдия Ганчева, Станислава Стоянова, Милен Михов, Явор Божанков, Валентин Ламбев, Симеон Симеоново, бластният управител проф. д-р Любомира Попова и заместниците й инж. Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева, председателя на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на община Велико Търново Даниел Панов, цялото ръководство на Община Горна Оряховица, председатели и заместник-председатели на общински съвети, кметове и заместник-кметове на общини от Област Велико Търново и страната, делегации от побратимените градове, почетни граждани на Горна Оряховица, гости. Получени бяха и много поздравителни адреси по повод празника.

Тази година званието „Почетен гражданин на Община Горна Оряховица” получи летописецът на Горна Оряховица Михаил Михайлов. Посмъртно със званието бе удостоен и фолклористът Петър Ризов.

Мишо Михайлов, както е познат на горнооряховчани е учител, краевед, журналист със значителен принос в опазване на историята, културата и спорта. Превърнал е домът си в библиотека. „Събирам всичко, което е свързано с Горна Оряховица“, обича да казва той и много често е търсен по различни поводи за информация, свързана с града. Изследванията си за Горна Оряховица, Мишо Михайлов събира в няколко книги: “Летопис на Горна Оряховица“, „Исторически календар на Горна Оряховица“, „Хроника девет века горна Оряховица“, „5 години летище горна Оряховица“ и др., които имат вече по две и повече издания. Изследванията събира, заедно със своя приятел Владимир Давидов, който вече не е сред живите, но който също бе обявен за почетен гражданин на Горна Оряховица. Мишо Михайлов трайно е свързан и с развитието на спорта и особено на футбола в Горна Оряховица, защото той самият е бил футболист във ФК „Локомотив“. Автор е на няколко книги, свързани с местния отбор. Мишо Михайлов получи отличието си от кмета инж. Добромир Добрев и се разписа в летописната книга на Община Горна Оряховица.

Със званието „Почетен гражданин“ посмъртно се удостоява и Петър Ризов – диригент, художествен ръководител, културен деятел и общественик със значителен принос в опазване на българския фолклор и разпространението му сред поколеня горнооряховчани. Петър Ризов е създател на Детско юношеския фолклорен ансамбъл „Гусларче“. Той е диригент на хора и оркестъра, и главен художествен ръководител на ансамбъла до пенсионирането си. „Гусларче“ е лауреат на всички национални фестивали, носител на златни медали от участия в страната и чужбина и на званието „представителен“. Под ръководството на Петър Ризов, ансамбълът има реализирани над 500 концерта в страната и чужбина, 24 записа във фонда на българското национално радио и телевизия и др. През 1998 г. Петър Ризов създава още един фолклорен ансамбъл – „Ряховчани“, който успешно ръководи до 2008 г. Носител е на отличието на Съюза на музикалните и танцови дейци – „Златна лира“. Отличието „Почетен гражданин“ бе връчено от инж. Добромир Добрев на сина на Петър Ризов.

Тази година награда за принос в областта на икономиката е присъдена на инж. Иван Стефанов, управител на една от фирмите производителки на горнооряховски суджук („Стефанов“ ЕООД); в здравеопазването са отличени педиатърът д-р Илия Атанасов и очният лекар д-р Петя Цветанова, в областта на образованието наградата за принос е за старши учителят в ДГ „Ален мак“ Милка Тодорова и за Розалия Нанкова – художествен ръководител на мажоретния състав към СУ „Вичо Грънчаров“. За принос в областта на културата отличие получават актьорът и носител на награда „Икар“ за дублаж Христо Узунов и ръководителят на младежкия театрален колектив „Театър 220“ при ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“. За принос в областта на спорта наградата е за Румен Димитров – основател, председател и главен треньор в Таекуондо клуб „Хемус“.

Всички носители на награди се подписаха в летописната книга на Община Горна Оряховица и благодариха за уважението и указаната чест.

След тържествената сесия, честването продължи пред сградата на Общината. Гостите и горнооряховчани бяха поздравени с танц и песен от мажоретките и изпълнители на СУ „Вичо Грънчаров“. Празничен благослов отправиха архиерейският наместник отец Николай и отец Антоний. Под звуците на „Химн на сътворението“, композиран от Почетния гражданин на Горна Оряховица Виктор Чучков, бе издигнато знамето на града от кмета инж. Добромир Добрев и от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов. Инж. Добрев поздрави всички присъстващи на празника гости и горнооряховчани. „В последните години работихме за обновяването на детски градини, училища, паркове, индустриална зона, жилищни сгради, стадион, централна градска част. Изградихме нови обекти с обществено предназначение в нашия град, детски площадки, спортни площадки. Създадохме събития в духовния живот, които обединяват горнооряховчани и посрещат гостите на града. Да бъдем благодарни за всичко, което имаме! Да мислим позитивно, да вярваме в мечтите си, да надграждаме постигнатото“, обърна се към горнооряховчани инж. Добромир Добрев.

Пред гражданите бяха оповестени тазгодишните носители на наградите на Община Горна Оряховица.

Празничният ден продължава с първото издание на фестивалът за улични изкуства „Улицата“, който бе открит от инж. Добромир Добрев.

Вечерта от 20.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ ще започне големият празничен концерт с участието на Десислава Златева, Любо Киров и Графа. Подарък за горнооряховчани ще бъде и 3D мапинг шоуто, което в рамките на 2 минути ще разкаже историята на Горна Оряховица. Шоуто ще бъде показано няколко пъти, за да могат всички присъстващи на площада да го видят. Денят на Горна Оряховица по традиция ще завърши с пищни празнични илюминации.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов