Горна Оряховица е домакин на фестивал на уличните изкуства „Улицата“

Велико Търново Лайф

29-05-2018, 15:12

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мимове, фокусници, жонгльори, клоуни и приказни герои изпълниха пространството в центъра на града

Артисти от различни сфери на изкуството си дават среща днес на пл. "Георги Измирлиев" в Горна Оряховица по време на фестивал "Улицата". За първи път градът е домакин на фестивал на уличните изкуства. Началото бе дадено от кмета на общината инж. Добромир Добрев, който поздрави всички горнооряховчани по повод празника на града и им пожела приятни забавления с артистите, които днес гостуват в Горна Оряховица.

Мимове, фокусници, жонгльори, клоуни и приказни герои изпълниха пространството в центъра на града, за да покажат своите умения. Фестивалът ще продължи до тъмно, когато всеки, който желае, може да рисува със светлина под звездите.

На площада са разположени ателиета, в които всеки желаещ може да се докосне до загадките на руните и гледането на карти "Таро", изкуството на декупажа, ходенето на кокили, правенето на хвърчила, както и да опознае смисъла, символиката и значението на изкуството "Махенди" - рисуване с кана.

Всеки желаещ може да създаде красива картина, благодарение на техниката "Ебру" или "рисуване върху вода”. Картината се отпечатва върху хартия, плат или предмет. Нейната тайна, обаче, се крие в това, че яркостта и смесването на цветовете, както и формата на рисунката, никога не могат да бъдат дублирани отново. Деца от СУ "Вичо Грънчаров" ще рисуват на тема "Горна Оряховица - моят обновен град", показвайки през своите очи сътвореното по проект „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица”, финансиран по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г.

В тъмната част на деня, гостите на фестивал "Улицата" ще бъдат въвлечени в импровизации с атрактивната фотографска техника light-painting - рисуване със светлина. Техниката позволява наслагването на светлинни образи и контури, с които се рисува в пространството и се визуализират хрумванията и идеите на всеки от нас.

Evgenishow - човекът, наричан "Златната ножичка", демонстрира изкуството на шаржа - карикатурно изображение с пресилено подчертаване на специфични черти на лицето или на характера, а освен това показва и своя талант в перфектното изрязване на профили на хора, които ще останат за спомен на всеки гост на фестивал "Улицата". Такъв спомен вече си има и кметът инж. Добромир Добрев. Творецът демонстрира и техника за бързо скициране на портрети.

Група за огнени изкуства "Огнени сенки" ще пресъздадат магията на огненото изкуство и ще предадат своите умения на всички желаещи. Артистите от театър Impro пък привличат присъстващите в своите импровизации, включвайки ги като участници в различни по сюжет театрални постановки, защото животът е игра, а улицата най-сигурното място за среща.

В събитието активно се включва и НЧ "Напредък - 1869", които ще покажат как се ходи на кокили, какви са тънкостите на брейк танците. Гости на фестивала ще бъдат и танцьорите от шоу балет "Магия" - гр. Габрово и бийтбоксера Макс Моравски - MaxO, обявен за Кралят на бийтбоксерите за 2015 година.

През целия ден ще звучат изпълнения на флейта, цигулка, тромпет и китара, а специални гости на събитието ще са музикантите от "Роял Дикси бенд" – Велико Търново и група "Мискините", перуанска и класическа музика и още, и още...

Фестивалът „Улицата“ продължава до късно тази вечер, така че всеки ще има възможност да се позабавлява с артистите, а в тъмните часове и да рисува със светлина.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)